Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Vooral niet heen en weer lopen op het podium!”

“Vooral niet heen en weer lopen op het podium!”

Promovenda bereidt zich voor op de TEDx

Een ergotherapeute die zich over het integratietraject van vluchtelingen in Nederland buigt. Welke boodschap krijgen ze mee, hoe moeten ze hier leven? Nadine Blankvoort, buitenpromovendus aan de Universiteit Maastricht, won onlangs de PhD Pitch Night en mag morgen, 12 oktober, een TEDx lezing houden. In exact zes minuten.

Haar Nederlandse vader vertrok in de jaren zeventig naar Canada waar hij een boerderij begon. “Hij wilde iets nieuws”, zegt Nadine Blankvoort (30). Moeder ging mee, met de gedachte ‘ik zie ’t wel’. Het pakte goed uit, het koppel is er nooit meer weggegaan. Twee dochters werden er geboren. De jongste, Nadine Blankvoort, studeerde ergotherapie aan de universiteit van Manitoba in Canada en kwam op haar 24e naar Maastricht om er een master Global Health te volgen. Nu promoveert ze hier.
Aan de andere kant van de telefoon klinkt er vloeiend Nederlands. “De eerste jaren werden mijn zus en ik in het Nederlands opgevoed, maar dat werd gaandeweg minder. Dan vroegen mijn ouders nog weleens iets in het Nederlands, maar antwoordden wij in het Engels. Ik heb de Nederlandse taal dus echt opnieuw moeten leren spreken. Inmiddels woon ik alweer zes jaar hier en geef ik les aan de hogeschool.”

Goed begrip van de Nederlandse taal is onontbeerlijk voor haar promotieonderzoek. Ze bestudeert namelijk het inburgeringstraject voor vluchtelingen in Nederland, specifiek de manier waarop integratie is omschreven in lesboeken, toetsen, websites, folders en pamfletten. “Ik wil weten welke ideeën achter die programma’s schuilen. Welke ‘geheime’ boodschappen krijgen vluchtelingen over wat ze moeten doen en hoe ze moeten leven? Hoe moeten ze laten zien dat ze geïntegreerd zijn? En wat zegt dat over wat wij in onze samenleving waarderen.”

Wat haar inmiddels – ze is nog geen jaar bezig – al is opgevallen: “Sommige dingen staan er heel expliciet, over dat je dit en dat moet aanvragen, en zus en zo moet betalen, maar altijd ontbreekt er een definitie van wat integratie is. Ja, je moet een goede Nederlander zijn die zelf zijn boodschappen doet en niet te veel van de overheid moet vragen. Maar verder? Soms is het ook ronduit schokkend wat je tegenkomt. Ik had via bol.com een studieboek besteld, Basisexamen Inburgering ‘voorbereiding op de taaltoets’. Stond me daarin een foto van een zwart kindje met de tekst ‘ik ben geboren in Afrika’. Alsof je als zwart kindje geen Nederlander bent of kunt zijn!”
Behalve de inburgeringsprogramma’s van de overheid, wil Blankvoort ook verschillende initiatieven van burgers onder de loep nemen. “Welk discours gebruiken zij in hun folders of op hun website? Is dat anders dan dat van de overheid?” Van vluchtelingen zelf wil ze weten hoe die teksten, beelden en boodschappen van invloed zijn op hun dagelijkse leven.
Blankvoort weet hoe het is om een vreemde te zijn in Nederland. “Ik was natuurlijk geen vluchteling toen ik naar Nederland kwam. Ik ben half Canadees, half Nederlands, heb een Nederlands paspoort, familie om me heen, kwam hier om te studeren, maar ik liep net als zij ook tegen de taal aan, tegen de regels, de directheid van Nederlanders. Ik moest een Burgerservicenummer aanvragen, dat duurde weken. Zonder BSN kon ik geen bankrekening openen en zonder een rekening kon ik geen huurwoning krijgen, et cetera. Ik zat in een vicieuze cirkel.”
Ze was van plan om na de master terug te gaan naar Canada, maar ze bleef. Inmiddels werkt ze als docent ergotherapie aan de Hogeschool van Amsterdam. Ook is ze er coördinator internationalisering en heeft ze de minor Global Health onder haar hoede.

Over het beroep ergotherapeut: dat is paramedisch, net als logopedie en fysiotherapie. Waar is de link met inburgeringsprogramma’s? “Ik bevind me aan de sociale kant van het vak. Daar is het ook ooit mee begonnen in de Verenigde Staten. Ergotherapeuten werden betrokken bij de ontplooiing van immigranten; hoe konden ze hen helpen in hun participatie? Vooral de focus op dagelijkse activiteiten is typisch voor ons beroep. Ergotherapeuten in ziekenhuizen en revalidatiecentra helpen mensen hun dagelijkse dingen uit te voeren, ook als dat moeilijk gaat door mentale of fysieke problemen. En eigenlijk doe ik hetzelfde in mijn promotieonderzoek; ik kijk naar de invloed van al die documentatie over integratie op het dagelijks functioneren van vluchtelingen. De mens staat centraal en dat is het mooie van mijn vak.” 

Vanwege “haar aansprekende presentatiestijl en het intrigerende onderwerp”, aldus de jury van de eerste PhD Pitch Night afgelopen september, ging Blankvoort er met de eerste prijs vandoor. Ze mag het podium beklimmen van de TEDx Maastricht op 12 oktober. “Spannend is het zeker, maar ik heb veel gehad aan mijn coach van de TEDx.” Wat ze niet moet vergeten op het podium: “Stil blijven staan, niet heen en weer lopen!”

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)