Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Splinters: zuigwormen

Splinters: zuigwormen

Zuigwormen

Ze vallen steeds vaker in de bus: e-mails met breaking news in de header. Daaronder: de schrikbarende waarheid die u moet weten. En daar weer onder, althans in de laatste e-mail, een tekst waarin ene Roos aan het woord komt. Ze heeft gewerkt in een laboratorium en kwam daar bij toeval achter een af-grij-se-lijk-e waarheid. Apothekers zouden hebben ontdekt dat “acht van de tien dodelijke ziektes worden veroorzaakt door parasieten”. Sluipmoordenaars heten ze in het persbericht. Het bedrijf heeft Roos geld geboden, zegt ze, om haar mond te houden. Maar dat doet ze dus niet (helaas). Waar gaat dit over, denkt u (als u nog niet bent afgehaakt)? Roos wil ons waarschuwen voor spoelwormen, lintwormen en zuigwormen. Hartstikke gevaarlijk. Onderin het bericht verschijnt uiteindelijk de clou: een potje met pillen waarmee u de wormen kunt bestrijden. Met deze kul zal ongetwijfeld iets te verdienen zijn, maar alsjeblieft: stuur deze berichten niet naar een wetenschapsjournalist.  

Spinnenwebben

Je gaat studeren in Utrecht en yes, via de lokale Student Housing heb je een kamer gekregen! Te gek. Je komt uit het buitenland en hebt gekozen voor een gemeubileerde kamer. Je krijgt de sleutel en eenmaal binnen geloof je je ogen niet. Spinnenwebben in de hoeken, vlekken op de vloer, ramen die “nog nooit schoongemaakt lijken te zijn”, kookresten op het fornuis, vies bestek. Maar liefst vier op de tien studenten vindt de gemeubileerde kamers smerig, aldus het Utrechtse online U-blad DUB. Dat terwijl de aankomende bewoners een cleaning fee moeten betalen van meerdere tientjes, afhankelijk van de grootte van de kamer. “Blijft lastig”, zegt Student Housing, “om alle kamers 100 procent te controleren.” Hoezo ‘blijft lastig’? Gewoon beter controleren, toch. “Ja, maar tussen de verschillende huurders door is er weinig tijd om de kamers schoon te maken, slechts 28 uur.” Ruim een etmaal om een paar spinnenwebben weg te halen? Zou toch moeten lukken. Overigens is dit niet uitsluitend een Utrechts probleem. Ook Maastrichtse kamerverhuurbureaus blijken naar verluidt niet spik en span. Sjiek en Sjoen? Samen Doen! Ja, maar niet als het om studentenkamers gaat.

Quick scan

“Ik heb mijn hele PhD-onderzoek in het Verenigd Koninkrijk gedaan. Moet ik dan toch die quick scan doen?”, klinkt het in vloeiend Engels tijdens de faculteitsraad van Arts and Social Sciences. Op de agenda staat de uitvoering van het nieuwe taalbeleid van de UM: ieder staflid moet aantonen dat zijn kennis van Engels en - indien nodig -  Nederlands op peil is. Ja, luidt het antwoord vanuit het faculteitsbestuur, iedereen die geen diploma kan overleggen en die geen native speaker is, moet eraan geloven.

De quick scan kost een half uur en is deels mondeling, deels via de computer en wordt uitgevoerd door het Talencentrum. Zo’n actie is toch een beetje belachelijk in een faculteit waar Engels al jaren de boventoon voert.  Gegrinnik alom. “Als we daar maar voor slagen”, bibbert een raadslid dat zich afvraagt of ze misschien ook nog een Nederlandse test moet afleggen. “I do some grading in Dutch.” Niemand die het weet. Decaan Sophie Vanhoonacker heeft alle vertrouwen in de talenkennis van haar medewerkers, maar wijst erop dat gezien het huidige politiek klimaat, het goed is dat de UM het voortouw neemt en laat zien dat ze de talenkennis van haar staf en studenten serieus neemt.

Een grappig voorval, een opvallend nieuwtje, iets interessants wat elders in het land gebeurde: het staat in deze rubriek.

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)