Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Die schoenen heb ik in het zwart, grijs, wit en blauw”

“Die schoenen heb ik in het zwart, grijs, wit en blauw”

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder

Juul Ghijsen (Weert, 1999)/ tweedejaars biomedische wetenschappen/ relatie met Jorick/ woont in Maastricht

Welk huisdier komt er nooit in? Ratten; ik vind die staart zo vies. Muizen zijn nog wel oké. Vroeger hadden we konijnen en dan zat er soms een muisje bij het konijnenhok om het voer te pikken, die hebben zulke schattige oogjes. Mijn ouders hebben een hond. Dat is echt een soort vriend. Ik vind het heerlijk om met de hond te gaan wandelen, mijn hoofd leegmaken. Als je tegen een hond wat zegt, gebeurt er tenminste iets. Bij een vis bijvoorbeeld niet, dat vind ik saai.  

Heb je last van heimwee? Nee, maar ik heb ook nog nooit een lange of verre reis gemaakt. Twee weken maximaal, gewoon binnen Europa. Sinds december woon ik op mezelf in Maastricht. Als ik daar ben, mis ik Weert niet. Ik denk altijd ‘ik zie ze binnenkort wel weer’. Ik bel mijn ouders regelmatig en ik ga een keer in de twee weken terug.

Guilty pleasure. Verkleden. Als kind leefde ik zo ongeveer in prinsessenjurkjes; daarin danste en zong ik voor mijn ouders. Mijn oma maakte ze; ik heb er heel wat versleten. Nog steeds vind ik het heerlijk, even lekker kind zijn. Mijn dispuut – Dårfinkar van Koko – staat bekend om de verkleedfeesten. Een tijdje terug organiseerden we een ‘Hakuna Maglitta’ feest, een Leewenkoning glitterfeest dus. Daar hadden we niet goed over nagedacht, want ‘Hakuna’ betekent ‘geen’. Ik had me verkleed als Rafiki, de aap met de stok.  Ik had mijn haar helemaal grijs geverfd en de glitters zaten overal.

Pietje precies of laat maar waaien? Pietje precies, absoluut. Als ik iets doe, wil ik het goed doen. Vaak zorgt dat voor stress, maar dat is dan maar zo. Ik sla liever een paar uurtjes slaap over dan dat ik dingen afraffel of aan anderen overlaat.

Ik heb helaas nooit tijd voor… sport. Vroeger ging ik drie of vier keer per week hardlopen. Dat gaat niet meer, geen tijd, maar ook niet met mijn knie. Mijn knieschijf is inmiddels vier keer uit de kom geschoten. Tegenwoordig ga ik met een brace wandelen. Ik ben nu 19, grote kans dat het nooit meer helemaal goedkomt. Dat vind ik een enge gedachte. De laatste keer dat het gebeurde had ik net mijn rijbewijs. Ik moest acht weken revalideren en kon niet rijden.

Ik heb heel veel schoenen. Zeker waar, best wel erg. Ik kan slecht keuzes maken: ik heb weleens op een dag precies dezelfde laarsjes in het bruin en het zwart gekocht. De schoenen die ik nu aan heb zijn Asics Gel Lyte III. Die heb ik in het zwart, grijs, wit en blauw. En ik heb al twee paar zwarte versleten. Heerlijke schoenen en ik kan ze goedkoop krijgen via iemand met personeelskorting. Belangrijk zijn ook mijn ‘kroegschoenen’, die mogen vies worden of kapotgaan. Mijn Asics zou ik daar nooit dragen.

Aanschuiven of zelf koken? Ik vind koken leuk, vooral als je per ongeluk nieuwe dingen uitvindt. ‘Niet weer saaie kip’, dacht ik laatst. Ik heb de kip toen met teriyakisaus, sojasaus en wat honing gebakken in sesamolie. Heel erg lekker. Toch schuif ik doordeweeks meestal aan bij anderen: mijn commissie, jaarclub, dispuut, huisgenoten, vriend of ouders. Op dinsdagen – commissieavonden – eten we meestal iets makkelijks: pasta, wraps of een hamburger. Als ik aan de beurt ben, maak ik iets met heel veel groenten, die kom ik vaak te kort. Vorige week heb ik twee keer Mac gegeten.

Waar ging je laatste ruzie over? Ik maak nooit echte ruzie; ik ben niet snel boos. Ik was een echte puber, er zijn wel wat stevige woorden gewisseld thuis, maar echt ruzie zou ik dat niet noemen. Ik wil mijn zin doordrijven, maar nee was altijd nee thuis. Ik heb soms discussies met mijn vriend over zijn kamer, die is vaak niet opgeruimd. ‘Doe ik morgen’, zegt hij als ik erover begin, altijd morgen. Gisteren kwam zijn vader op bezoek, toen heb ik gezegd dat hij zijn kamer zo niet kon vertonen. Uiteindelijk heb ik het maar opgeruimd. Fout, ik weet het, maar dat kon echt niet.

Ben je een moeders- of een vaderskindje? Mijn zusje trekt heel erg naar mijn moeder, maar ik heb niet echt een voorkeur. Toen ik van de basis- naar de middelbare school ging, ben ik met mijn moeder een weekendje weggeweest naar Haarlem. Shoppen en de stad bekijken. Met mijn vader ben ik die zomer gaan kamperen in Luxemburg. Tussen de middelbare en de uni ging ik met beide ouders een weekend naar een Europese stad; Praag in mijn geval. Dat zijn familietradities.

Mijn grootste droom. Het is cliché, maar gelukkig zijn. Mijn ouders zijn daarin mijn voorbeeld. Ze zijn nog altijd verliefd op elkaar en gaan nog vaak op date-nights met zijn tweeën, mooi om te zien. Mijn vader heeft een eigen bedrijf en mijn moeder werkt in het ziekenhuis op de hart- en vaatziektenpoli. Ze hebben beiden zo veel plezier in wat ze doen; dat wil ik ook later. Zelf heb ik nog geen idee welke kant ik op wil.

De ideale man. Jorick en ik zijn pas een maandje of vier samen. Wat ik leuk vind aan hem is dat hij altijd helemaal zichzelf durft te zijn. Hij heeft leuke humor, soms vinden mensen hem te druk, maar ik vind hem heel grappig. Hij kan heel nuchter naar dingen kijken. Als ik veel uni- en commissiewerk heb en ook nog boodschappen moet doen, dan helpt hij me met plannen en haalt hij boodschappen voor me. Hij is heel lief. Ik heb hem afgelopen december leren kennen toen onze disputen samen gingen eten. Ik had hem wel gezien, maar toen hebben we elkaar niet gesproken. Op een borrel in april raakten we aan de praat. Sindsdien zijn we niet meer gestopt met praten. Achteraf hoorde ik dat hij al die tijd een oogje op me had, maar ik heb dat nooit door.

Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)