Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“In je studententijd ben je meestal wat linkser”

“In je studententijd ben je meestal wat linkser”

Photographer:Fotograaf: Joey Roberts

Praeses Nynève versus Praeses Enactus

Goed Esmée, vertel het verhaal over die naam maar.

Extra: “Oké, Nynève is dus the lady of the lake, zij gaf het zwaard aan King Arthur, van die legende. Ze werd door King Arthur een femme fatale, a beautiful yet deadly woman genoemd, die mensen verleidt maar ook voor ze zorgt. Een krachtige en zelfstandige vrouw die je niet moet onderschatten…”

Wow. Is dat wat jullie doen? Of zijn?

“Haha, jawel, niet letterlijk natuurlijk, belangrijk is dat we krachtige vrouwen zijn die niet op hun mondje zijn gevallen. En dat zorgzame hebben we ook. Maar Rens, waar ben jij eigenlijk van?”

Roodzant: “Enactus. Ooit van gehoord?”

Extra: “Nee, eigenlijk niet.”

Het blijkt nogal een probleem voor Enactus te zijn: bijna geen mens die het kent. Enactus Maastricht maakt deel uit van de Nederlandse tak, die op haar beurt weer past in een wereldwijd netwerk, legt Roodzant uit.

“Het gaat over sociaal en duurzaam ondernemen. Daarom ben ik erbij gegaan, ik had ook nooit van ze gehoord maar ze waren aan het flyeren en toen ben ik over ze gaan lezen.”

Waarom niet gewoon lekker bij een dispuut gegaan?

Roodzant: “Ik heb meteen in mijn eerste jaar de beslissing genomen om niet bij een drinkdispuut te gaan. Ik wilde iets naast mijn studie doen, iets waar ik wat van leer. Toen ben ik lid geworden van Scope, de studievereniging van de businessschool, heb in mijn tweede jaar meegedaan met de organisatie van de Royals Cup, een sporttoernooi met Europese businessschools, maar nu, in mijn derde jaar, wilde ik zelf verantwoordelijkheid dragen. Dat werd Enactus. We doen allerlei projecten, bijvoorbeeld rond duurzaamheid.” (Hij kijkt de - al wat oudere - verslaggever aan) “Onze generatie gaat daar meer mee te maken krijgen dan de uwe.”

Roodzant is goed voorbereid: hij heeft een soort notitieboekje bij zich dat bestaat uit gerecyclede A4-tjes, opgehaald uit de eigen Enactus-papierbakken op de SBE waarin eenzijdig bedrukt papier kan worden gedeponeerd. Vervolgens laten ze mensen “met een afstand tot de arbeidsmarkt” meewerken om er boekjes van te maken en komt de finishing touch, de kaft, van vrienden op de kunstacademie.

Esmée, jullie doen dat allemaal niet hè?

Extra: “Tja, haha, het beeld is natuurlijk: een dispuut, dat is zuipen. We houden inderdaad van een biertje, welke student niet?”

Roodzant: “Klopt.”

Extra: “Maar we staan echt wel voor meer. We zijn ambitieus, we willen verder komen in het leven, in het werk later. Er zijn banden met Aiesec [net als Enactus een wereldwijd netwerk, Aiesec richt zich vooral op stages], sommigen van ons zaten daar in het bestuur, en we sporen onze leden aan om dingen buiten de studie te doen. Maar die staat trouwens wel op nummer een, ja echt! Want als je die niet haalt ben je weg en hebben we niets meer aan je.”

Haar dispuut hoort bij roeivereniging Saurus, “ik ging erbij om de sfeer, totaal niet om te roeien. Maar in mijn eerste jaar heb ik toch best vaak in een boot gezeten hoor, twee keer per week wel.”

Roodzant: “Saurus? Daar hebben wij een project mee gedaan, roeien met vluchtelingen. In het kader van Sports and Connect. We hebben ook Cook and Connect gedaan met vluchtelingen.”

Merk je nooit weerstand bij zoiets? Statistisch gezien moeten er ook onder studenten nogal wat PVV’ers zitten.

Roodzant: “Nee. Ik denk ook dat je in je studententijd meestal wat linkser bent dan later. Bovendien, dit is een internationale universiteit, daarom studeer ik hier, dan heb je echt geen negatieve vooroordelen over buitenlanders.”

Extra: “Wij hebben ook internationals in het dispuut. Die leren binnen no time Nederlands, da’s echt gaaf. Ik ken weinig disputen met buitenlanders, maar wij staan er wel voor open. Als je dat niet doet spreek je toch een kleiner groepje aan, en geef je ze ook geen kans. Saurus zelf is trouwens ook wel internationaal.”

Wat is het ergste wat je kan overkomen als voorzitter?

Extra: “Wij zijn een groep vrouwen met sterke meningen, we zijn heel hecht maar we gaan niet altijd dezelfde kant op. Het ergste zou zijn dat het uit elkaar valt, dat er een breuk zou zijn.”

Roodzant: “Wij werken veel met externe partners waarmee je afspraken maakt. Het komt voor dat wij als bestuur deadlines vergeten bijvoorbeeld. Dat kun je niet hebben. Maar bij ons kom je ook om te leren, je leert ondernemen, en dan kun je verlies draaien, of partners kwijtraken. Dat zijn fouten die je maar één keer maakt.  Het is echt een platform waar je veilig kunt falen.”

 

 

 

 

Esmée Extra (20), tweedejaars gezondheidswetenschappen, is voorzitter van M.D.G Nynève (Saurus)

Aantal actieve leden: 14

Borrelen: Sauruskroeg

Betekenis ‘Nynève’: “Dat is een heel verhaal…”

 

Rens Roodzant (21), derdejaars International Business, is voorzitter van Enactus

Aantal actieve leden: 36

Borrelen: The Lab

Betekenis ‘Enactus’: “Entrepreneurship, action, us”

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)