Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Een cadeaubon van de baas helpt bij stoppen met roken

Een cadeaubon van de baas helpt bij stoppen met roken

Photographer:Fotograaf: Pixabay

MAASTRICHT. Werknemers houden een stoppen-met-rokentraining op het werk beter vol als ze een beloning krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van het Maastrichtse instituut Caphri. Het werkt bovendien goed bij rokers met een lagere opleiding, die vaak moeilijk te bereiken zijn. De resultaten zijn gepubliceerd in The Lancet Public Health.

Werknemers die deelnamen aan de studie, bekostigd door KWF Kankerbestrijding, konden in totaal 350 euro verdienen met cadeaubonnen. De eerste 50 euro kregen ze meteen na afronding van de groepstraining. De rest volgde na drie, zes en twaalf maanden. In totaal deden zeshonderd werknemers van meer dan zestig bedrijven en instellingen mee aan een stoppen-met-rokentraining. Van de proefpersonen die cadeaubonnen kreeg, rookte na een jaar 41 procent nog steeds niet. In de controlegroep, die geen beloning kreeg lag dat percentage op 26 procent.

“Als alle werkgevers in Nederland beloningen gaan uitdelen om werknemers te helpen stoppen met roken, kan dat een belangrijke bijdrage leveren aan het verminderen van het roken in Nederland”, zegt onderzoeker Floor van den Brand.

De vraag is nu: hoe kun je werkgevers overtuigen om een stoppen-met-rokentraining met beloningen op het werk aan te bieden? Dat gaat Van den Brand in een vervolgstudie onderzoeken. En: hoe kun je werknemers prikkelen om eraan mee te doen?

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)