Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

"De zee betekent veel voor me"

"De zee betekent veel voor me"

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder

Peter Møllgaard (1964, Kopenhagen)/  decaan bij de School of Business and Economics/ getrouwd met Lene, samen drie kinderen: Frederik (23), Martin (19) en Anna (14)/ woont in Maastricht (Wijck)

Ik ben de nieuwe James Bond van de SBE. Haha, dat zou ik wel willen. Ik heb zo ongeveer alle Bond-films gezien, samen met mijn kinderen. We wisten van tevoren precies wat Sean Connery of Roger Moore ging zeggen. Interessant vind ik hoe het personage door de tijd heen is veranderd. Roger Moore was vooral intelligent, charmant, maar Daniel Craig is een tough cookie. De volgende James Bond wordt, denk ik, een vrouw. Wat de SBE betreft, denk ik dat anderen meer aanspraak op die titel kunnen maken dan ik.

Ik ben in de voetsporen van mijn vader getreden. Nee, dat klopt niet. Mijn vader was een marine-officier die veel heeft gereisd en op veel plaatsen heeft gewoond. Ik heb zelf eens 24 uur meegevaren op een oorlogsschip, om te zien of het iets voor mij was, maar nee. Je wordt dan steeds met je vader vergeleken en daar had ik geen zin in. Het was niet de fysiek zware opleiding die me afschrok. Ik heb later drie marathons gelopen, de Kilimanjaro beklommen in vier dagen, 1100 km gefietst in vijf dagen. Mijn vrouw en ik kiezen elk jaar een project om onszelf uit te dagen. Mijn vader stierf in 2004, op 77-jarige leeftijd, mijn moeder is net 80 geworden. Ze heeft haar leven gewerkt als schooljuf, later als kinderpsycholoog. Ze is bedachtzaam, nieuwsgierig en kan zich verregaand in onderwerpen verdiepen. Net als ik. Het gezin bestond verder uit mijn zus, een halfbroer en een halfzus, beiden uit het eerste huwelijk van mijn vader.

Thuis is mijn vrouw de baas. Zij is de CEO in huis, de uitvoerend baas. Ze runt het huishouden, al is de was mijn specialiteit. Doe ik al 25 jaar lang. Maar goed, alle belangrijke beslissingen nemen we natuurlijk samen.

De drie eigenschappen die je het meest tekenen. Eén: energiek. Ik ben altijd bezig, geestelijk dan wel fysiek. Rennen, fietsen, kayakken, zwemmen, noem maar op. Twee: empathisch, geërfd van mijn moeder. Ik ben geïnteresseerd in anderen, niet alleen in wat ze doen maar ook hoe ze in elkaar steken. Ik geniet van persoonlijke gesprekken, ook van dit gesprek, al is dit slechts éénrichtingsverkeer. Drie: strategisch. Ik ben een schaker, hou ervan om vooruit te denken. Ik probeer me steeds voor te stellen wat de volgende stap zal zijn die organisaties of mensen zetten. De wereld is onvoorspelbaar, dat heb ik inmiddels geaccepteerd, maar je kunt toch enigszins anticiperen op wat er zal gebeuren.

Ik mis Kopenhagen. Het is een fantastische stad, heel prettig om er te wonen, met opera en jazzscene. Dat laatste mis ik misschien het meest, los van mijn familie natuurlijk. Ik ging met regelmaat naar jazzcafés, naar concerten. Wat mij trouwens hier aangenaam verraste, waren de flarden muziek van het conservatorium die hier afgelopen zomer naar binnen waaiden. Ik speel zelf vanaf mijn twaalfde klassieke gitaar. Ik oefende op de muziek van Heitor Villa-Lobos, een Braziliaanse componist die klassiek mengde met volksmuziek. Daar luister ik nu nog steeds graag naar.

The Killing of Borgen? Pardon? Televisieseries? O ja, Borgen heb ik gezien, geloof ik. Ik kijk nauwelijks tv. In de avonduren leer ik Nederlands en skype ik met mijn vrouw. Zij woont nog met onze dochter van veertien in Kopenhagen. Over twee jaar komen beiden hierheen en gaat Anna naar het United World College. Eenzaam voel ik me niet in Maastricht. Mijn vrouw zie ik zo ongeveer elk weekend, of in Maastricht of in Kopenhagen. Wel mis ik mijn dochter, zij blijft meestal in Denemarken.

Welk bedrijf had je willen opstarten? Ik heb er een opgericht, naast mijn onderzoek, in 1999. Het was een adviesbureau dat economische analyses maakte. Een bedrijf dat ik bewonder is het Deense bedrijf Maersk, dat zeetransport verzorgt. Ongelooflijk hoeveel containers ze over de wereld verschepen. Ik noem Maersk, ook omdat de zee veel voor me betekent, iets dat zeker met mijn vader te maken heeft. Kijk, dat schilderij daar (op zijn werkkamer hangt een reproductie met daarop een woeste zee), ik hou van ruige natuur. Soms zie ik mezelf in een kayak tussen die golven heen en weer schieten. De zee valt niet te controleren, you have to ride it.

Met één typisch Nederlandse karaktertrek heb ik moeite. De verschillen tussen de Nederlandse en Deense cultuur zijn klein. De directheid in de omgang kennen wij ook. Ik vind het niet altijd elegant en soms is het zelfs beledigend, maar ik ben er wel aan gewend. Geen issue voor mij. De gelijkheid op de werkvloer is evenmin nieuw. In Denemarken is de machtsafstand nog kleiner. Ik ben daar nooit meneer Møllgaard genoemd, hier gebeurt dat weleens. De gelijkheid kan tegelijk knellen. We spreken in Denemarken over de wet van Jante, die zoveel betekent als: beeld je vooral niet in dat je beter bent dan anderen. Nederland is wel diverser, er wonen meer mensen überhaupt, drie keer zoveel als in Denemarken, maar ook van verschillend pluimage. Ik woon in Wijck naast een coffeeshop, wat je in Kopenhagen niet snel meemaakt. Het gaat er overigens vredig aan toe. Ze hebben me al meerdere keren gevraagd om binnen te komen. Just for the record: dat heb ik afgewezen.

Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)