Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Fietsellende in Randwyck

Fietsellende in Randwyck

Photographer:Fotograaf: Observant

Fietsoverlast. Het blijft een neverending story in Maastricht. Niet alleen politieke partijen als het CDA en de LPM hebben de verantwoordelijke wethouder Gert-Jan Krabbendam de afgelopen tijd om actie gevraagd – dit vanwege wild gestalde exemplaren in Wyck, Helmstraat, Heggenstraat, Brusselsestraat, de Kommel, enzovoort –, ook de verontruste burger laat van zich horen. Een lid van het buurtplatform Heer maakt zich al jaren zorgen over wild gestalde fietsen bij NS-Station Randwyck en deed onlangs zijn beklag bij de gemeenteraad: “De fietsen blokkeren de gehele stoeplengte, een groot honderdtal fietsen voorkomen dat mensen het veilige trottoir niet kunnen betreden.”

De man hoopt ook de universiteit aan te kunnen sporen tot een oplossing. Hij oppert het idee om de ‘overkapping’ op het voorterrein van de Universiteitssingel 40 als stalling in te richten. Niet wetende dat dit een kunstwerk is. Iets waar Allert Andela, gebouwenbeheerder van de universiteitsgebouwen in Randwyck, hem op wijst in een schriftelijke reactie die is bijgevoegd in de stukken aan de gemeenteraad. Ook deelt Andela hem mede dat hij bij de burgemeester en wethouders moet aankloppen. De gemeente wil het parkeren “in het zicht” terugdringen en schrijft voor dat “fietsenstallingen niet geplaatst mogen worden”.
En nee, daar is de Universiteit Maastricht ook niet blij mee, meldt Andela in een reactie aan de briefschrijver.

Is het inzetten van UM-stewards, zoals eerder gebeurde bij de School of Business and Economics en de faculteit cultuur- en maatschappijwetenschappen, een idee? Zodat studenten er in elk geval op gewezen worden dat ze hun fiets in een stalling moeten plaatsen? Andela laat aan Observant weten niet zoveel in het plan te zien. Het is volgens hem niet duidelijk dat de fietsen van UM-studenten zijn. “Onze eerstejaars krijgen bij de introductie mee waar ze op Randwyck hun fietsen kunnen stallen. En over het algemeen worden die benut op de wijze zoals bedoeld.”
Er zijn uitzonderingen. Zoals bij het MECC, in deze tentamenweek. Het is zoals de burger in zijn brief schrijft: “De student plaatst zijn fiets daar waar hij moet zijn.” Zo dichtbij mogelijk. Zelfs als dat op een (invalide)parkeerplaats is (zie foto).

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

2018-10-24: Albert
Het aandeel fietsers neemt toe dan zal ook de stallingsmogelijkheden uitgebreid moeten worden.

Hef een aantal ondergrondse autoparkeerplaatsen op om de fietser meer mogelijkheden te bieden om zijn fiets te stallen.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)