Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

PGO 2.0 komt eraan: flexibel, creatief en op maat gesneden

PGO 2.0 komt eraan: flexibel, creatief en op maat gesneden

Conclusies EDview verdwijnen niet in la, belooft rector

MAASTRICHT. Het is tijd voor een flexibel pgo, dat ruimte geeft aan creativiteit, een persoonlijke invulling door docenten, en dat per opleiding mag verschillen. Dat zijn de belangrijkste bevindingen van het EDview-project. Een stuurgroep gaat nu de aanbevelingen in de faculteiten uitvoeren, kondigde rector Rianne Letschert afgelopen dinsdag aan.

De ideeën achter het probleemgestuurd onderwijs zijn nog altijd populair bij medewerkers en studenten, maar de wijze waarop het nu in de praktijk wordt gebracht, krijgt veel minder bijval. Onder andere de onvermijdelijke zevensprong, de omvang van de onderwijsgroep, de toetsing (‘wat zeggen die cijfers eigenlijk?’ en ‘hebben we ze wel nodig?’) en de introductie in het onderwijssysteem voor nieuwkomers, krijgt kritiek.

Tijd voor vernieuwing: de vorm is niet langer heilig, maar de filosofie achter het pgo is dat wel. Zo luidt de hoofdconclusie van het EDview-project (een initiatief van de vakgroep onderwijsontwikkeling en onderwijsonderzoek (FHML) en Edlab) dat het afgelopen jaar onder leiding van dr. Janneke Frambach op zoek ging naar het pgo van de toekomst. Afgelopen dinsdag werden de resultaten tijdens een symposium gepresenteerd. Ze zijn verder uitgewerkt in een position paper en een 36-pagina’s tellend document met do’s, don’ts en don’t knows (nog te onderzoeken) voor onder andere docenten, curriculumontwikkelaars en bestuurders.

Tijdens haar afsluitende speech, in aanwezigheid van de commissie die deze week de UM bezoekt voor de Instellingstoets Kwaliteitszorg (ITK), benadrukte rector Rianne Letschert dat het college van bestuur en de decanen de conclusies en aanbevelingen serieus zullen nemen. “Pgo is meer dan de zevensprong, tutoren moeten de vrijheid krijgen om creatief te zijn, zij het binnen de grenzen van de pgo-filosofie. We moeten verder bouwen op de resultaten van EDview en onze best practices delen. En daarom roep ik nu een stuurgroep in het leven, onder leiding van prof. Erik Driessen en met het mandaat van het college van bestuur en de decanen. Ik nodig jullie allen uit om in onze Love Boat te stappen. Misschien is dit iets typisch voor mijn generatie, maar ik herinner me de Amerikaanse tv-serie over een cruiseschip nog levendig.” Om daarna zachtjes de openingstune te zingen. “De tekst ‘the love boat promises something for everyone’ is meer dan toepasselijk hier. Grijp deze kans en kom aan boord.”

 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)