Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Mannen zijn competitiever, nemen meer risico en vertellen zwaardere leugens

Mannen zijn competitiever, nemen meer risico en vertellen zwaardere leugens

Lezingen van De Jonge Akademie

“Welke vinger is langer? Uw wijs- of ringvinger – in de biologie respectievelijk 2D en 4D? Een langere ringvinger betekent dat het mannelijke geslachtshormoon tijdens de ontwikkeling in de baarmoeder de overhand had.” Aan het woord is Paul Smeets, universitair hoofddocent financiering aan de Universiteit Maastricht. Die hormonen bepalen dus de 2D:4D-verhouding, maar heeft testosteron rond de geboorte ook invloed op financiële keuzes?

Op woensdag 17 oktober vertelt hij hierover tijdens InterScience, een serie publieksbijeenkomsten van De Jonge Akademie (een landelijk platform voor jonge onderzoekers), waarbij jonge wetenschappers vanuit verschillende disciplines naar een onderwerp kijken. Vanavond op de agenda: de tegenstelling tussen natuur en cultuur. Er zijn te weinig aanmeldingen om de aula aan de Minderbroedersberg te vullen, ongeveer vijftig, dus de lezingenavond wordt verplaatst naar de Karl Dittrichzaal in het Student Service Centre.

“Ook op deze avond is de invloed van de natuur onmiskenbaar”, zegt gastheer Raf de Bont, universitair docent bij de Faculty of Arts and Social Sciences. Twee van de vier sprekers hebben vanwege ziekte afgezegd. De Belgische Kim Hendrickx, onderzoeker aan de Katholieke Universiteit Leuven, was bereid om op het laatste moment in te vallen. Fijn voor de programmamakers, maar voor het publiek levert de plotse opdracht aan Hendrickx een tamelijk ingewikkeld verhaal op over epigenitica waarin hij oproept om oude wetenschappelijke denkpatronen los te laten en nieuwe vragen te stellen. Fenotypische plasticiteit, DNA-structuren, chemische regulering: een deel van het publiek ging het de pet te boven.

Smeets had meer tijd gekregen om zijn presentatie voor te bereiden en goed af te stemmen op het lekenpubliek. Testosteronwaarden rond de geboorte zijn van invloed op economische beslissingen later in het leven; er zijn veel economische studies die dat beweren. Smeets vond hiervoor geen bewijs. Het bijzondere aan zijn onderzoek was de dataset. Hij gebruikte namelijk niet de 2D:4D-methode om testosteronwaarden van pasgeborenen te meten, maar daadwerkelijke hormoonwaarden uit bloed van de navelstreng van 742 Australische baby’s.

De inmiddels 27-jarige Aussies liet hij een serie experimenten uitvoeren om hun risicogedrag, concurrentievermogen en eerlijkheid te meten. Wat blijkt? Er zijn grote verschillen tussen mannen en vrouwen: mannen nemen meer risico, gaan liever de competitie aan en hun antwoorden liggen verder van de waarheid af dan de antwoorden van vrouwen. Binnen deze groepen vindt hij echter geen aanwijzingen dat mannen of vrouwen met meer testosteron andere keuzes maken dan hun geslachtsgenoten.

 “Altijd die nadruk op de verschillen tussen mannen en vrouwen, dat verveelt me. Wat heb je daaraan? Allemaal weggegooid geld”, zegt een vrouw uit het publiek tijdens het vragenrondje. Smeets illustreert het belang hiervan met een voorbeeld: “Het is een misvatting dat men ten koste van alles wil zeggen dat mannen en vrouwen gelijk zijn. Dit soort onderzoek laat zien dat dat niet zo is. En dat is iets goeds.  De financiële industrie wordt gedomineerd door mannen. Mannen die dus meer risico nemen, liever concurreren en zichzelf vaker overschatten. Dat soort gedrag wil je verminderen, dus je wilt meer vrouwen inbrengen, want die zijn voorzichtiger en minder hoogmoedig. Dan zal er iets moeten veranderen aan de competitieve bonusstructuur in die sector. Het is voor vrouwen heel onaantrekkelijk om te gaan werken in zo’n omgeving.”

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)