Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Hebben jullie een inval van de uni gehad?”

“Hebben jullie een inval van de uni gehad?”

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Ze kennen elkaar niet. Smit vraagt Keuning of hij “misschien instructeur was bij de disputenroeidag?”

Disputenroeidag?

Keuning: “Ja, Saurus organiseert dat elk jaar.”

Heb jij dan meegedaan, Dominiek?

Smit: “Nee, dat niet. Wij zijn als groep niet zo fanatiek in sport, en je moet er vier weken voor trainen….”

Keuning: “Ja, er moet wel getraind worden inderdaad, het is een wedstrijd. En je mag niet onvoorbereid in een bootje stappen, je moet de basics kennen. Ze moeten met minstens vier zijn om een bootje te vullen, dan krijgen ze een stuurtje erbij, we begeleiden ze een maand, en aan het einde is er een feest.”

Stuurtje?

Keuning: “Stuurman. Of vrouw. Die zijn zo licht mogelijk, dus klein, haha.”

Smit: “En we kregen ook geen vier man bij elkaar. We zijn nog maar met z’n zessen.”

Dat blijkt een gevoelig punt. Smit is flink onder de indruk als hij het aantal leden van Saurus verneemt. Want Perikles bestaat dan nog wel, maar hij maakt het mee dat mensen denken dat het dispuut een zachte dood gestorven is.

Smit: “Dus er moest bij ons iemand even naar voren stappen om de leiding te nemen. Ze vonden mij er wel geschikt voor. Ik was al een jaar lang ab geweest….”

Wat zeg je nou? Ab?

“…ja, abactis, secretaris. We zitten dus qua leden een beetje in de penarie. Als je maar met zes bent moet alles in één keer goed zijn, de kennismakingsborrels en zo, alles moet goed verlopen. Dus ik heb het touw opgepakt, ben voorzitter geworden, een belangrijke taak is om leden te gaan werven, via social media, advertenties. Dat ik in die rol terecht zou komen, dat hadden mijn ouders wel verwacht. Als kind hield ik me altijd op de achtergrond, maar als er iets aan de hand was, ruzie van vriendjes, dan ging ik ertussen staan om heel rationeel een oplossing te zoeken. Maar ik blijf niet eeuwig voorzitter, binnenkort wisselt het waarschijnlijk, ik kan het niet combineren met een stage straks. [Tegen Keuning] Zoals dat bij jullie gaat, een vol jaar je studie opgeven, helemaal gefocust zijn, dat is niks voor mij, ik wil er te veel naast doen.”

Keuning lacht: “Ik ga ermee naar bed en sta ermee op. Dit kun je niet naast je studie doen.” En hij vervolgt met een uitleg wat er allemaal bij komt kijken. Saurus blijkt een volcontinu bedrijf: de bestuursvergaderingen, de algemene vergadering, adviesorganen, commissies, beleidsnota’s, het eigen pand, de dure boten (“prijs van een gemiddelde auto, 30 à 40 K”), de toernooien die je organiseert of eraan deelneemt, ga zo maar door. Ze zijn niet zo maar een vereniging.

Keuning: “Het is een soort opstapje naar de grotemensenwereld. Dezelfde dynamiek, je leert hier de vaardigheden, je doet hier kennis en ervaring op. Als kind wilde ik altijd al directeur van iets worden. Voor mij is het de ultieme test: vind ik dit echt leuk? Tot nu toe wel. Ik doe het vanaf 10 september.”

De studentenroeiwereld blijkt een vruchtbaar jachtterrein voor werkgevers te zijn. Keuning: “Zeker wedstrijdroeiers zijn in trek. Die zijn hoogopgeleid, gedisciplineerd, hebben veel doorzettingsvermogen, kunnen ook incasseren, werken planmatig naar hun doelen toe; bij de grote wedstrijden zijn er altijd recruiters, die plukken je daar uit de boot.”

Terug naar Smit, want de Periklesleden (Periklieden) zijn ook niet voor de poes, getuige hun website: ze onderscheiden zich door moed, doorzettingsvermogen, daadkracht en trouw.

Waar blijkt dat uit, waar zie je dat terug?

Smit aarzelt, zegt er niet op in te willen gaan, het zou wel eens iets “met de A-tijd te maken kunnen hebben, maar als je te open bent krijg je meteen hysterie, mensen interpreteren dingen snel verkeerd”. [Tegen Keuning] “Hebben jullie een inval van de uni gehad?”

Keuning: “Ja hoor, de uni is bij ons komen kijken. Er was niks aan de hand.” Zo’n ‘ínval’, dat is de controle door mensen van het studentenservicecentrum in opdracht van de rector, die graag wil weten of studenten zich in de introductietijd aan de door hen ondertekende gedragscode houden en er geen Groningse of Leidse toestanden ontstaan. Maar is het dan allemaal zo erg bij Perikles? Smit: “Nee. Als je zelf fatsoenlijk bent, doe je dat soort dingen niet.”

En wat hij nog wel even kwijt wil: “We zijn gewoon een groep vrienden. We accepteren elkaar. Bij ons vallen er geen stiltes.”

 

 

Jasper Keuning (21), klaar met bachelor Economics, heeft nu bestuursjaar, is voorzitter van M.S.R.V. Saurus

Aantal actieve leden: iets meer dan 400

Borrelen: Sociëteit Saurus

Betekenis ‘Saurus’: “Is eigenlijk hagedis, komt van de Mosasaurus, dus Maashagedis, het zeemonster waarvan het eerste skelet hier eind 18e eeuw is gevonden, dat ligt in Parijs.”

 

Dominiek Smit (24), vierdejaars biometrie Zuyd Hogeschool, is voorzitter van O.H.D. Perikles

Aantal actieve leden: 6

Borrelen: De Beurs

Betekenis ‘Perikles’: “Vernoemd naar Grieks staatsman, vijfde eeuw voor Christus, won veldslagen, bouwde het Parthenon, naam betekent iets als ‘overal beroemd’.”

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)