Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Splinters: Openbare dronkenschap

Splinters: Openbare dronkenschap

Openbare dronkenschap

Waar het aan ligt is onduidelijk, maar studenten uit Leuven zijn in de afgelopen jaren veel meer gaan drinken. In de eerste drie maanden dit jaar zijn 220 jongeren opgepakt voor openbare dronkenschap, van wie velen student. Uit een grootschalige enquête van de KU Leuven (sinds 2012) naar de geestelijke gezondheid van eerstejaars blijkt dat vijf jaar geleden een kwart te veel dronk, nu is dat 37 procent. Degenen die wekelijks zwaar over de schreef gaan, de problematische drinkebroers, halen 11 procent aan vakken minder. Ook de psychische gezondheid lijdt eronder, zegt de Leuvense psycholoog Ronny Bruffaerts. “Ze slapen minder goed, veroorzaken overlast op straat.” Hoe kan het? “We zijn toleranter geworden. Denk aan het fenomeen van het indrinken vooraleer jongeren uitgaan. Of binge-drinken.” Lichtpuntje is dat het aantal verslaafde studenten niet is gegroeid, steevast tussen de 2 en 5 procent. Wat nu? De KU Leuven ziet brood in ludieke campagnes, zoals een gratis ontbijt voor studenten die ’s ochtends nuchter zijn.

Geen verklapper!

“Op Antarctica gestationeerde wetenschapper steekt collega neer.” Soms lees je tweets waarvan je denkt: nepnieuws? Maar nee, ook de betrouwbare buitenlandse media melden dat een Russische wetenschapper zijn collega heeft neergestoken op een Antarctisch wetenschappelijk station op King George Island. In eerste instantie werd het gebracht als iemand die “emotioneel was ingestort” en daardoor naar het keukenmes greep in de kantine.
Maar nu er meer over de motieven naar buiten komt, blijkt niet alleen de benauwde omgeving – hij zat al vier jaar met zijn collega ‘opgesloten’ – hem parten te hebben gespeeld. Nee, zo verklaart hij nu: hij sloeg door omdat zijn slachtoffer hem steeds het einde van de boeken verklapte! Ze lazen namelijk heel wat af om de saaie uren door te komen op het afgelegen werkstation. De aanklacht luidt poging tot moord, de eerste nog wel op Antarctica. Waarom heeft ie ’t gedaan, vraagt iemand zich af in een reactie op Twitter. “Je kunt daar toch afkoelen. Plaats genoeg.” Een ander: “Toch iets om volgende keer duidelijker in een vacature tekst op te nemen. Geen verklapper. Ik herhaal geen verklapper.”

Natürlich in het Nederlands”

“Vindt iedereen het goed als we vandaag in het Nederlands vergaderen?”, vroeg voorzitter Jonathan van Tilburg afgelopen week bij aanvang van de universiteitsraad. Het Engels is doorgaans de voortaal tijdens deze bijeenkomsten, maar deze keer beheersen alle aanwezigen de Nederlandse taal. “Ja natürlich”, grapt collegevoorzitter Martin Paul. Voor de secretaris kost dat meer tijd, want de notulen moeten in het Engels, maar het komt de vlotheid van het debat ten goede. De kans op spraakverwarring neemt af en eerlijk is eerlijk; ook voor de aanwezige journalisten van Observant is het makkelijker om uitleg en discussies te volgen in hun moedertaal.
Over verwarring gesproken. Of in de notulen van de vorige keer ‘Dope’ kan worden veranderd in ‘DOPE’. Men zou weleens kunnen denken dat het over drugs gaat in plaats van een studentenpartij. Al kun je je afvragen of er confusie kan ontstaan als het over “oude en nieuwe leden van Dope” gaat. De stijlgids van Observant schrijft in elk geval voor om ‘Dope’ te gebruiken. Tenminste, als het niet over drugs gaat natürlich.

Een grappig voorval, een opvallend nieuwtje, iets interessants wat elders in het land gebeurde: het staat in deze rubriek.

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)