Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Terug naar de zesjescultuur

Terug naar de zesjescultuur

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Lezing Well-being week Anita Jansen

MAASTRICHT. ‘Als ik iets doe, dan wil ik het perfect doen’. Het lijkt een goede eigenschap, maar als het aan Anita Jansen ligt, decaan van de Faculty of Psychology and Neuroscience, moeten we hier zo snel mogelijk vanaf. Perfectionisme kan in extreme gevallen leiden tot de dood. In het kader van de Well-being week – een jaarlijks terugkerende week in het teken van (mentale) gezondheid met verschillende lezingen en trainingen over onder andere studietechnieken, yoga, mindfulness, sport (zie foto) en stress – gaf ze in een overvolle Akenzaal aan de Universiteitssingel 40 afgelopen dinsdag een lezing over stress en perfectionisme.

“Stress heeft voor een groot deel te maken met verwachtingen”, zegt Jansen. Een beetje stress is goed; het maakt je scherper en verbetert je prestaties. Leg je de lat erg hoog voor jezelf, dan ervaar je meer stress. “Bij perfectionisten is het zelfs zo erg dat hun eigenwaarde nagenoeg volledig afhankelijk is van het realiseren van hun – vaak onrealistisch hoge – doelen.” Ten koste van alles, inclusief hun gezondheid, pushen ze zichzelf om hun streven te bereiken. In extreme gevallen leidt stress tot een burn-out of zelfs ernstige eetstoornissen als anorexia; “7 procent van de mensen met anorexia sterft als gevolg van de ziekte.”

De oplossing ligt voor de hand, maar is makkelijker gezegd dan gedaan. Ga anders denken: ben niet te streng voor jezelf, concentreer je op de positieve dingen, verander je alles-of-niets-houding, omarm je tekortkomingen en – heel belangrijk – leg de lat niet te hoog. Jansen: “Een terugkeer naar de zesjescultuur uit mijn studententijd zou een oplossing kunnen zijn voor het stressprobleem van de huidige studenten.”

Jansen sloot haar lezing af met een filmpje van de Indiase monnik Gaur Gopal Das, die uitlegt dat je zorgen maken nergens voor nodig is:
“Heb je een probleem in je leven? Nee? Waarom zou je je dan zorgen maken?
“Heb je een probleem in je leven? Ja? Kun je er iets aan doen? Ja? Waarom zou je je dan zorgen maken?
“Heb je een probleem in je leven? Ja? Kun je er iets aan doen? Nee? Waarom zou je je dan zorgen maken?"

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)