Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Drie UM'ers genomineerd door Klokhuis en Viva

Drie UM'ers genomineerd door Klokhuis en Viva

Photographer:Fotograaf: Klokhuis

MAASTRICHT. Twee UM-onderzoekers zijn genomineerd voor de Klokhuis Wetenschapsprijs. Een van hen is psycholoog Christine Resch, zij doet onderzoek naar gamen. Is het brein gebaat bij een spelletje? Kun je je daarna beter concentreren of dingen herinneren? Vooral jongeren met niet-aangeboren-hersenletsel -  na een verkeersongeluk, een ontsteking of een hersentumor - hebben daar moeite mee. In het experiment gamen ze niet alleen, maar krijgen ze ook een cognitieve revalidatietraining. Het onderzoek loopt op dit moment in acht revalidatiecentra en speciale scholen in het hele land, van Heemskerk, Arnhem tot Valkenburg.

De andere genomineerde is Pim Martens, hoogleraar duurzaamheid, die emoties bij dieren bestudeert. Voelen honden zich ook boos, teleurgesteld of beschaamd? Martens denkt van wel, maar dat moet wel goed worden onderzocht. “Gebleken is al dat bij honden dezelfde hersengebieden oplichten, als je ze een eng filmpje laat zien”, aldus Martens eerder in Observant. “Een hondenbrein lijkt angst op dezelfde manier te verwerken als een mens.”

De redactie van Klokhuis heeft tien onderzoeken uitgekozen uit zeventig inzendingen, afkomstig van universiteiten, universitair medische centra en hogescholen. Alle studies zijn relevant en interessant voor kinderen van de basisschool. Aan het winnende onderzoek wordt een wetenschapsaflevering van Klokhuis gewijd. Wie wint, is aan het publiek. Dat kan stemmen tot 5 november op de website hetklokhuis.nl.

Ook tijdschrift Viva zet elk jaar een verkiezing op poten, de zogenoemde Viva 400. En ook daar is een UM-onderzoeker voor genomineerd: voedingswetenschapper Alie de Boer. Ze doet mee in de categorie ‘knappe koppen’, wat ze te danken heeft aan haar onderzoek naar voeding en levensmiddelenrecht, en de oprichting van het Food Claims Centre in Venlo.  Of De Boer in de Viva top tien belandt, hangt eveneens af van het brede publiek. Stemmen kan op de website www.viva.nl, tot 6 november.

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)