Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Ministerie bemoeide zich "onbehoorlijk" met WODC-onderzoek

Ministerie bemoeide zich "onbehoorlijk" met WODC-onderzoek

Photographer:Fotograaf: Still uit de Nieuwsuur-uitzending

MAASTRICHT. Het is niet duidelijk wat de consequenties zijn voor de Maastrichtse deeltijdhoogleraar Frans Leeuw, tot afgelopen zomer directeur van het WODC, nu blijkt dat het ministerie van Justitie en Veiligheid zich “onbehoorlijk” bemoeide met het onafhankelijke onderzoekscentrum. Leeuw had gebogen voor die druk.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft in enkele gevallen “niet behoorlijk” of zelfs “onbehoorlijk” gehandeld in de bemoeienis met wetenschappelijke drugsrapporten. Dat blijkt volgens het Algemeen Dagblad uit een rapport over de affaire van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC) dat gisteren, na het ter perse gaan van Observant, is gepresenteerd.
Die affaire was aangezwengeld door Nieuwsuur, dat eind vorig jaar berichtte dat er politieke beïnvloeding van wetenschappelijk onderzoek had plaatsgevonden. Rapporten over drugsbeleid zouden zijn aangepast onder invloed van het ministerie. Voormalig WODC-directeur en UM-prof. Frans Leeuw speelde daar een belangrijke rol in, zo liet Nieuwsuur aan de hand van documenten zien. Ook zou hij op andere manieren onderzoeksuitkomsten oneigenlijk hebben beïnvloed. Een klokkenluidster had daarover intern al aan de bel getrokken, zonder resultaat.

Naar aanleiding van deze onthullingen stelde het ministerie van Justitie en Veiligheid in januari drie commissies in, alle met een eigen focus. Het eerste rapport – over de afhandeling van de klacht van de medewerkster – werd deze zomer gepresenteerd. Frans Leeuw bleek daarin onzorgvuldig te zijn geweest en trad daarop terug als directeur van het WODC. Hij bleef wel hoogleraar in Maastricht. Van de andere twee commissies zou een (die dus gisteren haar resultaten presenteerde) zich concentreren op de “deugdelijkheid van de drugsonderzoeken”, de ander op de relatie tussen de politieke top en het WODC.
Het laatste rapport wordt voor de jaarwisseling verwacht. De UM, in casu rector Rianne Letschert en rechtendecaan Jan Smits, heeft steeds gezegd daarop te willen wachten omdat daar de wetenschappelijke integriteit van Leeuw aan de orde zou komen. Mocht hij inderdaad gevoelig zijn gebleken voor druk uit de beleidsafdelingen van J&V, dan zou dat consequenties hebben voor zijn positie als hoogleraar.

Toch gaat ook het gisteren gepubliceerde rapport al in op de vraag of de onafhankelijkheid van de WODC-onderzoekers is aangetast. Minister Grapperhaus liet in juni in een brief aan de Tweede Kamer al weten dat dat ook de bedoeling was. Dat betekent dat er enige overlap is met het werk van de derde commissie en dat Letschert en Smits het derde rapport niet zouden hoeven afwachten. Zeker als blijkt dat onder politieke druk inderdaad teksten zijn veranderd. Als dat het geval is, ligt het voor de hand dat de WODC-directeur daarvan op de hoogte was.
Rector Letschert laat weten eerst het volledige rapport te willen lezen. Mocht daartoe aanleiding zijn, dan zal ze “het gesprek aangaan” met Leeuw.

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)