Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Euro’s klotsen hier niet tegen de plinten op”

Reserves UM: spaargeld nodig voor vastgoedinvesteringen

MAASTRICHT. De Universiteit Maastricht heeft 75 miljoen aan besteedbare reserves, blijkt uit de jaarrekening van 2017. Dat lijkt veel, maar het is ‘spaargeld’ dat besteed wordt aan onder andere de renovatie van de Tapijn, de Universiteitssingel 50 en investeringen in ICT.

“De euro’s klotsen hier niet tegen de plinten op”, zegt de vicevoorzitter van het college van bestuur, Nick Bos. Dit beeld werd vorige week geschetst door D66-Tweede Kamerlid Paul van Meenen. Hij betoogde dat universiteiten veel te veel geld oppotten. Ze zouden eerst hun spaarpotten moeten legen, voor ze bij de overheid aankloppen. Hij kreeg kritiek van universiteitenvereniging VSNU: universiteiten hebben inderdaad eigen vermogen, maar die reserves hebben ze nodig voor investeringen.

In Maastricht klinkt eenzelfde verhaal, dat ondersteund wordt door de investeringsagenda die onlangs - zoals ieder jaar -  in de universiteitsraad werd besproken. Bos: “Neem alleen al de gebouwen, daarvoor zijn wij als instelling verantwoordelijk. De komende jaren staan grote vastgoedinvesteringen op de planning. Het knelt nu aan alle kanten. Alleen al de renovatie van de Universiteitssingel 50 is een bijzonder kostbare klus.” Het is een van de vastgoedprojecten van een lange lijst waarop ook de Tapijnkazerne staat, een nieuwe lab-gebouw op Randwijck en het biomedisch centrum. Ook op ICT-vlak ligt er een “opgave”, zegt Bos. En een nieuw laboratoriumgebouw vereist nieuwe lab-apparatuur. Daarnaast vragen de studenten om steeds meer studieplekken en common rooms. “Dit alles doet een zwaar beroep op onze reserves. Wij hebben hiervoor gespaard, maar je kunt uiteraard ook een lening afsluiten.”

Naast de algemene reserves beschikt de UM, net als de zusterinstellingen, ook over bestemde reserves: ongeveer 70 miljoen in de jaarrekening van 2017. Het gaat hier onder andere om subsidies voor onderzoeksprojecten die over een paar jaar zijn uitgesmeerd.

 

 

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)