Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Snelle veroudering door hartritmestoornissen

Snelle veroudering door hartritmestoornissen

Photographer:Fotograaf: Joey Roberts

Droomland

Stel, je krijgt als wetenschapper een zak met geld, onbeperkte tijd en personeel. Welk onderzoek zou je dan doen? Prof. Harry Crijns zou via een geïmplanteerde monitor onderzoek willen doen naar hartritmestoornissen. Wat gebeurt er in de rest van het lichaam tijdens de hartkloppingen?

Om de ernst en de risico’s bij hartritmestoornissen in te schatten, baseren cardiologen zich op patiëntgegevens, zoals leeftijd, geslacht, ziektegeschiedenis. “Of je de zeventig al bent gepasseerd of al eerder bent behandeld, zegt natuurlijk wel iets", aldus Harry Crijns, hoofdonderzoeker bij hart- en vaatziekteninstituut Carim. "Maar lang niet alles. Aanvullend wordt er vaak een echo gemaakt, maar daarop zijn de finesses van de aandoening ook niet altijd zichtbaar. Je ziet misschien dat de hartboezem is vergroot, wat duidt op een hoger risico op hartritmestoornissen. Maar niet bij iedereen."

Het liefst zou Crijns een stukje hart van de patiënt onder de microscoop willen leggen. "Op basis van weefselonderzoek zou je 80 procent van de patiënten gerust naar huis kunnen sturen omdat ze geen gevaar lopen. Maar ja, stukjes hart kun je niet zomaar weghalen.”

Wat dan? Cardiologen willen data uit de eerste hand, zegt Crijns, data die laten zien wat er on the spot gebeurt als het hart op hol slaat. Sommige patiënten krijgen een monitor geïmplanteerd die het hart in de gaten houdt. Het apparaatje - zo groot als een pakje kauwgum, aldus Medtronic - levert gegevens op over ritmestoornissen. En ja, dat is al heel wat, maar Crijns zou in zijn droomonderzoek nog een stap verder willen gaan.

“Nog interessanter zou zijn als de monitor tegelijk registreert wat er in de rest van het lichaam gebeurt. Komt er adrenaline in de bloedbaan tijdens de ritmestoornissen? Dat maakt nogal verschil. Het hart heeft er op dat moment geen last van, maar op termijn treedt er wel verlitteking op. Ook lijken deze patiënten sneller te verouderen. Ze hebben last van een hogere bloeddruk en permanente ritmestoornissen, en dat leidt dan weer tot hartfalen, beroerte en dementie.”

Ook zou Crijns willen dat het apparaatje data bijhoudt over het hormonale systeem (RAAS), dat de bloeddruk op peil houdt. “Dit houdt de hartspier in conditie maar als het systeem te hard draait, ontstaat verdikking van het hart.”

Aan de hand van al die data zouden cardiologen pas echt goed zien wat er tijdens hartritmestoornissen in die ene patiënt gebeurt. Daarmee kan de behandeling meer worden toegesneden op die persoon, zegt Crijns.

Maar goed, daar is dan nieuwe apparatuur voor nodig. Nee dus. De monitor die hartritmestoornissen registreert, kan de gegevens over adrenaline en bloeddruk allemaal leveren, technisch geen enkel probleem, en toch maken cardiologen er vreemd genoeg geen gebruik van.

“Dat komt omdat we ons geen raad weten met die enorme berg big data die dat oplevert. Het ontbreekt het aan computerkracht om die gegevens te analyseren, en aan deskundigen die de juiste algoritmen ontwerpen. Datawetenschappers kunnen bij Carim zo aan de slag, maar vindt ze maar eens.”

Iets heel anders, maar voor cardiologen ook interessant: gezichtsuitdrukkingen. “Ik denk dat we in de toekomst ook expressie via videoapparatuur meer gaan analyseren. Gegevens over de beleving van hartklachten voegen zeker iets toe. Ken je die studie waarin de gezichtsuitdrukkingen van honkbalspelers uit de jaren vijftig zijn geanalyseerd? Aan de hand van foto’s hebben onderzoekers in 2010 vastgesteld dat wie het breedst lacht, uiteindelijk het langst leeft.”

 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)