Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Hoe productief ben jij?

Hoe productief ben jij?

Medewerkerscolumn

Nordhaus en Romer. Sinds kort kunnen ze zichzelf Nobelprijswinnaars noemen. Over economische groei hebben ze het. Hoe we die kunnen vergroten door innovatief met – vooral – slimme mensen om te gaan (Romer) en hoe we die duurzaam kunnen houden door niet nodeloos te verkwisten (Nordhaus).
Ze hebben het eigenlijk over het verhogen van de productiviteit per persoon, en dat lijkt me nu net iets waar we ons – als UM-ers – ook achter kunnen scharen. Je zou het zelfs ons mission statement kunnen noemen, of het nu onderzoek of onderwijs betreft.

Hebben we het over productiviteit, dan gaat het aan een universiteit over wat we gemiddeld per persoon aan wetenschappelijke productie (onderwijs, onderzoek) leveren. Wil je dat verhogen dan kun je proberen in minder tijd (of met minder mensen) hetzelfde te produceren.
In de praktijk is dat niet zo makkelijk: wij UM’ers zijn simpelweg niet een-twee-drie te veranderen. Gelukkig is dat niet per se een probleem: immers, innovatie gaat zelden over mensen veranderen, maar vooral over op een andere manier met diezelfde mensen binnen dezelfde hoeveelheid tijd meer (en beter) te produceren.
Dat vraagt natuurlijk om beleid. En dan wordt het lastig; wetenschappelijke productie is moeilijk te beïnvloeden, daar heb je als beleidsmaker geen controle over. En controle wil je! Dus kijkt men naar de manier waarop wij onze tijd besteden, want dat is meetbaar en controleerbaar. We kennen het allemaal; we schrijven tijd, we budgetteren uren, we houden precies bij aan wie we welke taak toewijzen.
Productiever worden we er vandaag niet van. En, uiteindelijk veel belangrijker, het smoort innovatie vaak in de kiem, zodat we ook morgen niet productiever zijn dan we vandaag waren. We groeien niet.
Dus zullen we het controleren van onze tijdsbesteding wat meer loslaten? En vertrouwen op die UM-ers, zodat we inderdaad eens out of the box kunnen denken, en Nobelprijswaardig aan de slag gaan. Toch?

Jaap Bos, hoogleraar Banking and Finance

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)