Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Orkaan

Orkaan

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

Ik kreeg een mailtje van de universiteit, hier in New York. Amerikanen praten veel, ook digitaal, maar het kwam ongeveer hier op neer: hurricane season has started. De mail bestond uit een lijstje met de grote orkanen van de afgelopen jaren en wat de gevolgen waren geweest. Vervolgens een stappenplan met wat te doen in het geval van een orkaan. Volgens het stappenplan was het belangrijkste medium om op de hoogte te blijven je e-mail. In rode letters: HOU JE MAIL IN DE GATEN.

In Nederland klagen we graag over de weersomstandigheden, maar gelukkig blijft echt noodweer bij ons meestal uit. Ik zag beelden voor me van verwoeste huizen, huilende kinderen en hondjes die op kartonnen dozen door de overstroomde straten dobberen en ik voelde hoe een gevoel van paniek zich vanuit mijn voeten door mijn hele lijf verspreidde. Geen Amerikaan leek mijn paniek te delen. Voor de zekerheid legde ik een voorraadje waterflessen aan onder mijn bed, maar mijn enige echte houvast was precies te doen wat er van me gevraagd werd: mijn e-mail in de gaten houden.

Op mijn telefoon hield ik mijn inbox geopend en vernieuwde de pagina steeds weer opnieuw. Daarvoor heb ik wel wifi nodig, dus ik bewoog me van wifi-hotspot naar wifi-hotspot. De komende dagen zou ik een speciale relatie ontwikkelen met de refresh button van mijn inbox.

In de bibliotheek om de vijf pagina’s – refresh

Tijdens mijn pauzes - refresh

Na het drinken van mijn Skim Mocha Vanilla Latte – refresh

Terwijl ik ‘De Schreeuw’ van Munch bekijk in het MoMa – refresh refresh refresh

Ik geef toe dat ik een beetje buiten zinnen raakte. Tijdens de lunch bracht ik het ter sprake. Een vriendinnetje had orkaan Sandy meegemaakt, die vorig jaar New York had getroffen. Ze vertelde hoe heel Coney Island was verwoest en hoe ze met drie vrienden in een verlaten appartement aan de Upper East Side had moeten verblijven omdat de gehele campus te maken had met een elektriciteitsprobleem. “No light, no heating,  no phone, no internet”, vertelde ze.

So much voor het waterdichte noodplan van de universiteit. Onderweg naar huis kocht ik nog maar wat flessen water.

 

AMoraal

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)