Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Keuzegids 2019: University Colleges scoren veel beter dan andere UM-bachelors

Keuzegids 2019: University Colleges scoren veel beter dan andere UM-bachelors

MAASTRICHT. Net als vorig jaar steken de drie jonge, brede bachelors die Maastricht rijk is - University College Maastricht, University College Venlo en het Science Program – met kop en schouders boven de andere UM-bacheloropleidingen uit. Hun klinkende rapportcijfers, allemaal acht-plus, doen de vijven, zesjes en een enkele zeven van de rest verbleken.

De Keuzegids 2019, die donderdag 15 november verschijnt, beoordeelt zoals ieder jaar de universitaire bacheloropleidingen in Nederland.  De gids baseert zich op de uitslagen van de Nationale Studentenenquête (NSE) en de visie van experts (NVAO). De NSE verzamelt de oordelen van studenten.

De UM doet het minder goed dan vorig jaar. Op de universiteitenranglijst van de acht kleinere, meer specialistische instellingen zakt Maastricht van plaats vier naar vijf (rapportcijfer 6,4). Bovenaan staat Wageningen (7,4), onderaan Rotterdam (5,5). Bij de “brede klassieke” universiteiten gaat Nijmegen voorop (6,3).

Achttien UM-bachelors

In totaal zijn achttien Maastrichtse bacheloropleidingen onder de loep genomen. Vorig jaar stonden zeven UM-studies op de eerste plaats in hun categorie, nu zijn er dat nog vijf. Naast het UCM (UCVenlo volgt op plaats twee) en het Science Program, gaat het om European Studies, fiscale economie, en Knowledge Engineering.

Het UCM voert ook de UM-lijst aan met een 8,8, gevolgd door het UCVenlo (8,6). Klinkende cijfers, maar vorig jaar lagen ze nog een stuk hoger. Venlo haalde toen de onwaarschijnlijke score van 10,6.

Nummer drie en sterkste stijger is het Science Program: in 2017 nog goed voor een 6,8, in 2018 al een punt meer (7,8), en nu met een dikke acht (8,4) op de eerste plaats in de categorie interdisciplinaire natuurwetenschappelijke bachelors. Alle drie krijgen zij het keurmerk ‘Topopleiding’ dat is weggelegd voor studies die een 7,5 of hoger halen.

Laagste score

De laagste Maastrichtse score is dit jaar voor de European Law School (5,0) die duikelt van een eerste naar een vierde plaats. Tilburg voert nu de ranglijst aan. Studenten klagen over de toetsing, de studeerbaarheid en vinden het aantal contacturen aan de magere kant. Daarnaast vallen er veel studenten in het eerste jaar uit. Ook Nederlands recht zakt, na een opleving vorig jaar toen ze van zeven naar drie stegen, weer wat terug. De juristen staan op een vierde plaats (5,4). Ook hier zijn er klachten over de contacturen en de studeerbaarheid. Opmerkelijk: de studenten Nederlands recht zijn minder tevreden over de faciliteiten dan hun collega’s van ELS, terwijl het om dezelfde zaken gaat.

Opvallend

Ook opvallend: de “zware kritiek” van de psychologen in spe op de toetsing. Zij zetten hun studie op een tweede plaats (6,4), de faciliteiten zijn “mooi”, schrijft de Keuzegids, maar de toetsen sluiten “niet goed aan op de stof en belangrijke kennis en vaardigheden worden niet getest”.

Biomedische wetenschappen klimt heel langzaam uit het dal. Nog steeds op de zesde en laatste plaats, maar het cijfer is hoger: van 4,8 naar 5,4. Studenten zijn ontevreden over de toetsing, studeerbaarheid en de docenten. Koploper Leiden (8,8) ligt nog mijlen ver voor.

Engels

Op twee fronten gaat de UM fier op kop: de Maastrichtse docenten beheersen de Engelse taal het beste (7,4) en bovendien is de Maastrichtse universiteit de meest internationale van heel Nederland.

 

Lees hier het landelijk verhaal.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)