Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Wel of niet vaccineren?

Wel of niet vaccineren?

Photographer:Fotograaf: Pixabay

2000 euro voor winnende scriptie

Hoe grondig denken ouders na als ze besluiten om hun kind al dan niet te vaccineren? Dat was de leidende vraag in de scriptie van de afgestudeerde gezondheidswetenschapper Rosa Grosscurt. Ze kreeg er onlangs de Catharina Pijlsprijs voor.

Ze ontving een certificaat plus tweeduizend euro, volledig vrij te besteden, maar ze heeft zichzelf nog nergens op getrakteerd. Het geld staat op de spaarrekening. Grosscurt (23, Amsterdam) is een baan aan het zoeken en een cent achter de hand is daarbij niet onhandig. Ze zou graag wetenschappelijk onderzoek willen doen (“ik heb net ontdekt dat ik het kan en leuk vind”) of GGD-achtige projecten willen uitvoeren om de gezondheid te bevorderen. In wijken of op scholen bijvoorbeeld.

In haar scriptie maakte Grosscurt gebruik van data die verzameld zijn in een lopend promotieonderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de UM, uitgevoerd door Kim Romijnders. In een van de studies zijn ouders met kinderen tussen de twee en vier jaar verzocht om een enquête in te vullen. Over hun kennis van vaccinaties, over hun waarden en geloofsovertuigingen, en over de manier waarop ze tot een besluit zijn gekomen.

Romijnders: “Het doel van de studie is uiteindelijk om mensen te helpen om een weloverwogen, geïnformeerde beslissing te maken. Waar ze voor kiezen is uiteindelijk aan hen, maar we vinden het wel belangrijk dat ze dat doen op basis van de juiste informatie.”

Binnen deze deelstudie beperkte Grosscurt zich tot de vraag: hoe grondig hebben ouders daarover nagedacht? Er vallen drie groepen te onderscheiden: ouders die hun kinderen volledig inenten volgens het Rijksvaccinatieprogramma, die kiezen voor gedeeltelijke vaccinatie, of helemaal geen prik zien zitten. Er zijn aanwijzingen voor verschillen tussen de groepen, maar omdat het lopend onderzoek betreft gaat het RIVM die eerst verder onderzoeken.

In ieder geval blijkt dat de ouders die volledig vaccineren, zich laten leiden door het advies van het RIVM. Grosscurt: “Uit eerder onderzoek bleek al dat zij veel vertrouwen in de overheid hebben en inentingen als vanzelfsprekend beschouwen. Degenen die kiezen voor gedeeltelijke vaccinatie, die niet alle inentingen accepteren of pas later ermee beginnen, koesteren vaak antroposofische overtuigingen, hebben minder vertrouwen in de overheid en zien meer risico’s in vaccineren.”

 

 

10.000 euro

De Catharina Pijlsprijs bestaat uit een scriptie- en een proefschriftprijs. Die laatste - tienduizend euro - wordt slechts om de twee jaar uitgereikt. Ook is de proefschriftprijs - anders dan de scriptievariant - een landelijke onderscheiding. De winnaar wordt voorgedragen door hoogleraren van alle Nederlandse faculteiten geneeskunde en sociale wetenschappen. Vorig jaar won gezondheidswetenschapper Reinier Meester, die vorig jaar in Rotterdam promoveerde op darmkankerscreening.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)