Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Leuk voor Rowling-fans

Leuk voor Rowling-fans

Film: Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald

Verhaal: Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald is een vervolg op Fantastic Beasts and Where to Find The- beide gebaseerd op boeken van J.K. Rowling. In deel 2 nemen de tovenaars Newt Scamander, Tina Goldstein en haar zus Queenie en de mens Jakob Kowalski het op tegen de magiër Grindelwald (Johnny Depp). Deze is erop uit om een oorlog tussen mensen en magiërs te ontlokken.

Magisch.

- Regisseur David Yates is bekend met de Wizarding World, zoals bedacht door J.K. Rowling. Hij had al Harry Potter-films geregisseerd en ook de eerste Fantastic Beasts and Where to Find Them is van zijn hand. Hij weet een duistere en beklemmende sfeer te scheppen, de toon van zijn vertellingen hebben iets zwaars en pessimistisch. Zo roept deze film, en zeker de kleding van de aanhangers van Grindelwald maar ook van de vertegenwoordigers van de Ministry of Magic, herinneringen op aan fascistische tijden.

- Het fraaie camerawerk van Philippe Rousselot legt de wereld van de tovenaars en de magische beesten prima vast. De decors zijn een streling voor het oog.

- De componist James Newton Howard lijkt zijn muziek uit deel 1 te overtreffen.

Een avondje thuis met je katten is ook leuk.

  • Fantastic Beasts weet niet te raken en dat is voor het grootste deel te wijten aan het scenario, nota bene geschreven door J.K. Rowling. Veel te ingewikkeld en veel te veel willen vertellen in te weinig tijd. De echte Harry Potterfans zullen wel kroelen als ze alle verwijzingen naar de Harry Potter-boeken ontdekken, maar voor gewone stervelingen is het te veel en op momenten nietszeggend.
  • Waren de karakters in deel 1 nog leuk en charmant, hier ontberen ze elk spatje menselijkheid. Door de hijgerige verteltrant wordt het drama nergens voelbaar.

Slotoordeel: De film lijkt vooral bestemd voor de allergrootste aanhangers van Rowlings werk, die alle kritiek al bij voorbaat laten varen en als nerds zoeken naar herkenbare details. En mag het nu eens een keer stoppen met die buitenissige Johnny Depp-karakters met rare kapseltjes, accentjes of spraakgebrek. Dat trucje kennen we nu wel.

Jan Salden, docent filmtheorie aan de Maastricht Academia of Media, Design & Technology

 

Zie hier het filmprogramma  van LumièrePathé en Euroscoop

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)