Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Internationale studentenclub moet weg uit Timmerfabriek

Internationale studentenclub moet weg uit Timmerfabriek

Photographer:Fotograaf: Schets van de nieuwbouw van de Muziekgieterij

MAASTRICHT. Kaleido, de internationale studentenclub die haar basis heeft in de Muziekgieterij in de Timmerfabriek, zal naarstig op zoek moeten naar een andere locatie. Dat hebben de Universiteit Maastricht en de gemeente besloten. Reden: angst dat de twee elkaar te veel in de weg gaan zitten waardoor er een financiële strop dreigt voor een of beide partijen.

Verantwoordelijk wethouder Bert Jongen (Studentenstad) lichtte vorige week de gemeenteraad schriftelijk in: “Voor zowel ons als de UM was en blijft het uitgangspunt dat Kaleido en Muziekgieterij aantoonbaar bestaansrecht moeten hebben en elkaar versterken, zonder inbreuk te maken op de verschillende concepten. Helaas blijkt dit in de locatie Timmerfabriek niet mogelijk.”
Ruzie is er niet tussen de Muziekgieterij en Kaleido, benadrukt Richard Loomans, zakelijk leider van het poppodium. “We gaan in goede harmonie verder. Hun vertrek heeft puur met de exploitatie te maken. Wij zijn als Muziekgieterij op een gegeven moment gaan rekenen en weten dat we 1100 bezoekers willen in onze grote zaal en 350 in onze kleine zaal (volgende maand krijgen ze de sleutel van de nieuwbouw op de hoek van de Boschstraat en mogen ze gaan inrichten, red). Kaleido, dat in ons oude pand zou blijven zitten, is ook gaan rekenen en kwam op minimaal 350 uit terwijl het er aanvankelijk 150 waren, een soort huiskameridee. Je moet je dus voorstellen dat we dezelfde hoeveelheid mensen willen trekken in twee naast elkaar gelegen zalen. Dat is niet verstandig. Je moet dan rekening houden met elkaars programmering en doelgroep.” Als Kaleido op een andere locatie ligt, wringt de schoen veel minder, meent de zakelijk leider.

Maar had dit niet eerder duidelijk kunnen zijn, zodat er nog tijdig op kon worden ingespeeld? Bijvoorbeeld door Kaleido een andere kant op te laten bewegen qua programmering? Nee, luidt het antwoord van de gemeente. Daarvoor verwijst ze naar de ontwikkelingen sinds de UM en de gemeente bijna vier jaar geleden een intentieovereenkomst tekenden. Eindelijk zou de stad een internationale studentenclub krijgen, in de Muziekgieterij aan de Boschstraat en de openingsdatum zou ergens in 2017 zijn. Maar deze werd opgeschoven naar eind 2019 en onlangs nog naar begin 2020, mede door vertraging van de nieuwbouw van het poppodium. Aanvankelijk zou het International Student Network (ISN) uitbater worden, maar zij trokken zich terug omdat de klus te omvangrijk bleek. De Universiteit Maastricht zette er vervolgens een projectteam op, er werd een naam aan gegeven – Kaleido – en flink geïnvesteerd in de promotie. “De definitieve businesscase en programmering voor Kaleido in de situatie na de verbouwing moest nog worden uitgewerkt”, antwoordt Simone van der Steen, senior-adviseur van de gemeente. De wensen en mogelijkheden werden uiteindelijk naast elkaar gelegd, maar “dit heeft niet geleid tot een haalbaar scenario”.

Ook Pascal Breuls, directeur van het studentenservicecentrum (waar het Kaleido-projectteam onder valt) bevestigt het vertrek, maar hij wil er niet veel over kwijt, dat zou zijn afgesproken met de gemeente.
Kaleido’s maandelijkse vierdaagse evenementenweek, met een discofeest, comedy night, jamsessie en spelletjesavond, blijft voorlopig doorgaan. En nee, ze zullen er niet zomaar uit worden gezet. Tot medio 2019 in ieder geval, bevestigt de gemeente. Simone van der Steen: “We spannen ons in om tot een nieuwe passende locatie te komen, want de UM en de gemeente vinden Kaleido belangrijk voor de stad.”

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)