Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

De klachtenlijst heeft "normale proporties"

De klachtenlijst heeft "normale proporties"

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes / de keuken voor 27 studenten

Annadal: drie maanden later

Toen op 1 september zo’n tweehonderd buitenlandse studenten in hun nieuwe kamers op het Annadalcomplex introkken, bleek de verbouwing nog niet klaar. Studenten zaten in de troep. Hoe is het drie maanden later? De klachtenlijst heeft inmiddels “normale proporties”, klinkt het vanuit het Guesthouse. Toch is er nog steeds één nijpend probleem: ventilatie. “We willen ramen die open kunnen.”

Hoewel de afwerking nog onder handen moet worden genomen, net als hier en daar wat schilderwerk, zijn de bewoners van de twee verbouwde panden (217 kamers) op de campus in rustiger vaarwater terechtgekomen. Geen dagelijks bezoek meer van bouwvakkers die boren en zagen, er hangen gordijnen in hun slaapkamers die het daglicht tegenhouden en douches en toiletten functioneren.
Niet alleen studenten melden zich minder vaak, zegt Maurice Evers, afdelingshoofd studentenhuisvesting van de Universiteit Maastricht, ook vanuit de buurt wordt er minder geklaagd. Er is 24-uurs bewaking op het terrein aan de Brouwersweg: één persoon loopt rond en twee houden er vanuit het hoofdgebouw van het Guesthouse toezicht via de camera’s op het terrein. “Natuurlijk zijn hiermee niet alle problemen te voorkomen, maar het helpt. Tijdens onze laatste informatieavond voor de buurt kregen we zelfs complimenten.” Er staat een winterfeestje voor studenten en omwonenden op de planning in december.
De Universiteit Maastricht trok bijna een jaar geleden aan de bel bij de gemeente vanwege de aanhoudende vraag naar kamers. Er moest een oplossing komen voor de start van het nieuwe academisch jaar. Eén optie was containerwoningen in Randwyck, maar de tweede optie, uitbreiding van de Annadalcampus, leek realistischer. “Tegelijkertijd was het een mission impossible”, zegt Evers. In nog geen twee maanden tijd moest de boel worden verbouwd. “Maar ja, wat moesten we anders? Studenten in tentjes laten bivakkeren? Ons doel is gehaald, maar de studenten hebben er een hoge prijs voor betaald.” Uiteindelijk hebben ze 300 euro compensatie gekregen, ongeveer gelijk aan een maand huur.

Op één student na is er niemand vertrokken, weet Evers. “En dat had niets met de verbouwing te maken. Er was geen match met de medebewoners. We hebben daarvoor een ruil geregeld met een student uit een ander Guesthouse-pand.”
De Franse Asha (ze wil niet met haar achternaam in de krant), exchange student bij de faculteit cultuur- en maatschappijwetenschappen, woont vanaf dag één in de flat. Het is absoluut verbeterd, zegt ze. En ze woont er graag. Maar het raamprobleem blijft knagen. Om veiligheidsredenen zijn alle balkonramen en -deuren dichtgemaakt. Frisse lucht stroomt alleen naar binnen via de ventilatieroosters, “als het waait”, zegt de studente.
“Het staat op de planning”, antwoordt Evers. Er zullen dievenklauwen worden gemonteerd op de ramen in de slaapkamers, zodat ze deels open kunnen.
De Amerikaanse masterstudent David Wen woont op dezelfde verdieping als Asha. Sinds kort, want hij heeft een kamer in het naastgelegen lagere gebouw (vier verdiepingen, 108 kamers) ingeruild voor de flat. De reden? Te veel lawaai, een te kleine keuken voor 27 studenten en vooral het gemis aan een common room of studieplek. Die geluiden zijn niet nieuw voor Evers. “Wat een common room betreft: we hadden een mooie oplossing bedacht in een leegstaand tussengebouwtje. We hebben zelfs de studenten erbij betrokken, hen de gelegenheid gegeven om met goede ideeën te komen. Maar er blijkt nog geen gebruiksvergunning op te zitten.” Dat plan moet dus nog even in de ijskast.

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)