Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Genderbias: minister bepleit trainingen voor promotiecommissies

NEDERLAND. Misschien zouden vrouwen vaker cum laude promoveren als promotiecommissies trainingen krijgen tegen genderbias, overweegt minister Ingrid van Engelshoven.

De minister reageert op Kamervragen van haar eigen partij (D66) over een artikel in NRC Handelsblad. Daarin staat dat mannen anderhalf tot ruim twee keer meer kans hebben om cum laude te promoveren dan vrouwen.

Of de cijfers kloppen, kan ze niet bevestigen. Maar verontrustend vindt ze die wel, omdat een misgelopen cum laude vrouwelijke wetenschappers “mogelijk al direct op achterstand zet op de carrièreladder”.

Vooringenomen

Ligt het aan de mannen? Er zijn nu eenmaal veel mannelijke hoogleraren en ook de commissieleden zijn vaak mannen. Maar zo ver wil Van Engelshoven niet gaan. “Tegenwoordig wordt bij de samenstelling van allerlei wetenschappelijke commissies rekening gehouden met de man-vrouwverhouding”, benadrukt ze, “wat overigens niet automatisch betekent dat dit gelijke kansen voor mannen en vrouwen creëert.”

Ze vermoedt dat genderbias de oorzaak is: vrouwen worden, al dan niet bewust, minder hoog aangeslagen. Daarom gaat ze met universiteitenvereniging VSNU in gesprek “over de positieve effecten die training kan bieden over impliciete associaties en genderbias voor promotiecommissies”.

Zou er een landelijk registratie moeten komen voor cum laudes en de samenstelling van promotiecommissies, wilde D66 nog weten. Van Engelshoven is naar eigen zeggen “terughoudend” met zulke verplichtingen, maar ze erkent dat die data belangrijk kunnen zijn voor de carrière van vrouwelijke wetenschappers. Ze gaat met de VSNU bespreken of zo’n registratie een goed idee is.

HOP, Hein Cuppen

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)