Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Al aan het blokhuisen?

Al aan het blokhuisen?

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Het schijnt dat zaterdag een man op het VVD-festival tegen een vrouw, die zichzelf op een smoothie had getrakteerd, heeft gezegd: “Wat loop jij hier een beetje te blokhuisen!” Mijn ochtendkrant Trouw vermeldt niet of hij aan deze liberale terechtwijzing nog het gebruikelijke muts heeft toegevoegd. Wel dat deze conversatie plaatsvond vlak bij de hamburgercaravan.

Niet iedereen zal bekend zijn met het nieuwe werkwoord ‘blokhuisen’. Vorige week kwam onder leiding van staatssecretaris Blokhuis het preventieakkoord tot stand. Aan tafels die gans het volk en zijn organisaties vertegenwoordigden, is afgesproken dat de strijd tegen roken, alcohol, vet en bewegingsarmoede met kracht zal worden voortgezet. Blokhuis is van de ChristenUnie. In het calvinisme, grondslag van deze partij, is het een taak van de overheid om op te treden tegen de zonden van de feilbare mens. De liberalen van de VVD zouden niet gauw zo’n preventieakkoord voorstellen. Maar ook daar heerst de mening dat de mens zijn eigen sterfelijkheid niet dient te bevorderen door te roken, te zuipen en zo door. Toch gaat de voorkeur uit naar vrijheid blijheid. Zeker als het gaat om de calorieën. Mannen (74 procent van hen) melden, zoals ook vorige week bleek, dat zij van véél vlees houden. Een VVD-er op weg naar de hamburgercaravan zou  ook niet gestoord moeten worden door een vegetarisch vrouwmens.

Die man was misschien toch al opgewonden door wat hij meemaakte op wat vroeger gewoon een partijcongres was. Een ochtend lang vergaderen over voorgelegde standpunten, in de middag een toe te juichen toespraak van de politiek leider. Daarna ging de biertap open en speelde een bandje dixielandmuziek met een gastoptreden van een saxofoon spelende minister. En allemaal een blazer aan met grijze broek of een keurig pak met das.

Het partijcongres is nu een festival met verschillende podia, een lounge met boksring en het buiten oplaten van ballonnen. Volgens Wendelmoet Boersema van Trouw kon men in de lounge nippen aan glaasjes perzikcider. Moet er toch nog in de congrescommissie een mevrouw uit het Gooi hebben gezeten. Het festival vond zijn hoogtepunt in de ontspannen toespraak van premier Mark Rutte op het hoofdpodium. Staand met vale spijkerbroek, overhemdje met korte mouwen en uiteraard gympen. Het was niet perfect. Ik miste de gaten in de broek, maar verder chapeau.

Ik heb nu wel een probleem. Ik heb nauwelijks nog keurige pakken en dassen in de kast hangen. Maar mij zult u niet meer zien in spijkerbroek.

Hans Philipsen 

Hans Philipsen is oud-rector van de UM

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)