Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Veel onwetendheid over hiv

Veel onwetendheid over hiv

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

MAASTRICHT. Op 1 december is het Wereld Aids Dag. De Universiteit Maastricht is medeorganisator van een aantal evenementen in Limburg, vooral in Maastricht. En die aandacht is hoognodig, zegt Sarah Stutterheim, onderzoeker aan de UM op het gebied van stigmatisering van mensen met hiv.

Niet omdat hiv in Nederland zo’n groot probleem is, want “dat valt wel mee”, zegt Stutterheim, “zeker als je het vergelijkt met sommige landen in Afrika. Maar er bestaat nog ontzettend veel onwetendheid over het virus. Zelfs bij mensen die in de zorg werken.” Tandartsen die uit angst hiv-patiënten op het eind van de dag behandelen zodat daarna alles goed schoongemaakt kan worden, is volgens haar een goed voorbeeld. “Onterechte angst, want personen met hiv kunnen het virus in de dagelijkse omgang niet overdragen en als ze hun medicatie goed nemen, zelfs niet tijdens onveilige seks.”

Mensen met hiv worden vaak uitgesloten en vermeden, zegt Stutterheim. Daardoor hebben zij vaak een laag zelfbeeld en weinig vrienden. De openlucht-fototentoonstelling The Stigma Project op Plein 1992 is daarom gedurende deze Wereld Aids week een van de activiteiten (zie foto). Verschillende mensen vertellen daarin kort op welke manier zij werden gediscrimineerd. Zoals Peter: “Een ex gaf me aan bij de politie toen hij hoorde dat ik hiv-positief was. Dat was zo traumatisch.” Jackie: “Toen ik een vriendin vertelde dat ik hiv-positief was, pakte dat niet goed uit. Haar moeder was zo bang dat ik haar zou besmetten dat ze haar verbood om met me om te gaan. Als ik die vriendin nu tegenkom op straat, negeert ze me volledig.” Stutterheim: “Dit soort situaties zijn nergens voor nodig.”

Naast de fototentoonstelling is er onder andere op zaterdag een paneldiscussie in de raadzaal van Maastricht over de ‘PrEP-pil’: de pil die een hiv-infectie kan voorkomen. Volgens Stutterheim “een uitkomst voor risicogroepen als mannen die seks hebben met mannen.” Zaterdag en zondag is er een pop-up aids expo op de Markt in Maastricht. Stutterheim: “Daar staat een grote zeecontainer met verhalen en foto’s van mensen met het virus.”

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)