Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Met nierstenen in de achtbaan

Met nierstenen in de achtbaan

Medewerkerscolumn

Wetenschap waar je eerst om moet lachen, en daarna gaat nadenken. Vast herkenbaar. Zo ook deze week: hoe snel poep je een ingeslikt hoofdje van een Lego-poppetje weer uit? Zes kinderartsen slikten de hoofdjes in en middels de FART-score (Found and Retrieved Time) legden ze vast wanneer het weer in het toilet plonsde. De editors van het wetenschappelijke tijdschrift moeten lol hebben beleefd aan dit manuscript. En met Sinterklaas in aantocht heeft het vast nut om te weten dat het hoofdje na gemiddeld 1,7 dagen probleemloos het maagdarmkanaal verlaat.

Deze combinatie van creativiteit, humor en wetenschap wordt vaak goed opgepakt in de sociale en populaire media. Ooit dook ik met drie collega’s in de mythe: ‘Guinness doesn’t travel well.’ Oftewel: Guinness-bier smaakt het best in Ierland. Na 103 metingen in 71 pubs, verspreid over 33 steden in 14 landen, moesten we concluderen dat de mythe inderdaad klopt. Die publicatie leverde ons daarna meer publiciteit op dan al onze andere wetenschappelijke artikelen samen. Maar creativiteit verbindt ook, het zorgde voor serieuze wetenschappelijke samenwerking met internationale groepen.

Voor wie wetenschap met een glimlach ziet zitten, is de jaarlijkse kersteditie van het British Medical Journal een absolute aanrader. Al meer dan een decennium staat het dubbeldikke nummer vol met hilarische artikelen. Hoe lang gaat een doosje bonbons mee op een ziekenhuisafdeling? Is 27 nu echt een gevaarlijke leeftijd voor bekende muzikanten? Wat zijn de bijwerkingen van zwaardslikken? En hoe lukt het om een koppel tijdens seksuele gemeenschap op MRI-beelden vast te leggen?

Deze laatste twee studies wonnen zelfs een Ig-Nobelprijs, de luchtige tegenhanger van de Nobelprijzen. Een bezoek aan www.improbable.com is garantie voor gegrinnik. Een van de Ig-Nobelprijswinnaars van 2018 bekeek of een achtbaanrit effectief was om nierstenen te lozen. Komend jaar zouden de onderzoekers van de Lego-hoofdjes een goede kans kunnen maken. Het zijn van die vragen die je nooit hebt gesteld, maar waarvan je het antwoord toch wilt weten.

Ook Maastricht viel in 2011 in de prijzen. Emeritus-hoogleraar Herman Kingma won een Ig-Nobelprijs voor onderzoek dat aantoonde waarom discuswerpers wel, maar kogelslingeraars niet duizelig worden bij het gooien.

Jochen Cals, hoogleraar huisartsgeneeskunde

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)