Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Splinters: wc-issues bij Fasos

Splinters: wc-issues bij Fasos

Wc-issues bij Fasos

Op alle wc’s van de faculteit Arts and Social Sciences een doosje met tampons en maandverband. Voor noodgevallen. Wie iets gebruikt, vult het een dag of wat later zelf weer aan. En ja, ook op de mannentoiletten, voor de transgenders. Startkosten: 130 euro. Maar de managing director zei nee tegen de Fasos-studenten die met dit voorstel kwamen. Daarom kaarten ze het nog een keer aan, nu tijdens de rondvraag van de faculteitsraadvergadering van afgelopen week. Kan het bestuur niet iets doen? “In de VS en UK werkt het en ook op het University College Maastricht.” Waarom is het voorstel afgewezen, vraagt decaan Sophie Vanhoonacker. Aan de prijs kan het toch niet liggen. Geen idee, luidt het antwoord van studentzijde. Het bestuur gaat ernaar kijken, belooft ze.
Nu ze het toch over wc’s hebben: waarom hebben ‘alleenstaande’ wc’s nog een bordje met man of vrouw erop, vraagt een staflid. Kunnen die bordjes er niet af, zodat iedereen van alle toiletten gebruik kan maken? Nu staat bij de vrouwen altijd een rij.  “O, my god, gaan we het hier echt over hebben onder mijn voorzitterschap”, verzucht raadsvoorzitter Amanda Kluveld grinnikend.  Jazeker. Een student vertelt dat het UCM (opnieuw) een mooi voorbeeld is. Daar zie je geen bordjes meer op de wc. Maar sommige mensen stellen die aparte mannen- en vrouwen-wc’s juist op prijs, zegt de decaan. Wordt vervolgd.

Realistische Netflix-series

Netflix-series zijn soms realistischer dan je zou willen. Dat bleek vorige week woensdag toen een buitenlandse student (23) thuis in bed tijdens een avondje netflixen werd geraakt door een kogel. Die kogel schampte haar hoofd en veroorzaakte een flinke bloeding. Er lag glas in de kamer en zat er een gat in het raam en het gordijn. In paniek werd de student naar het ziekenhuis gebracht. Het uiteindelijke letsel viel mee, al had de student dood kunnen zijn als ze “een fractie anders op dat bed had gezeten”, aldus de politie in het programma Opsporing Verzocht. De student is dusdanig geschrokken dat ze “halsoverkop” haar studie heeft afgebroken en naar huis is vertrokken.
Bijzonder: het appartement in Amsterdam Zuidoost bevindt zich op de achtste verdieping. De politie gaat daarom niet uit van een gerichte actie; waarschijnlijk is er geschoten vanuit een wijk ruim 250 meter verderop.

Afvalplan mag in de restzak

De gemeente Maastricht heeft zich weer wat op de hals gehaald. Niets ten nadele van het plan waar het allemaal om draait, namelijk dat Maastricht afvalloos moet worden in 2030 (het huishoudelijk afval wordt dan voor 100 procent hergebruikt of gerecycled). Van alle Maastrichtenaren wordt al over twee jaar minder afval verwacht: 57 kilogram in plaats van 114 per inwoner per jaar. Maar de pijn zit ‘m in de plannen om die ambitie voor elkaar te krijgen. Minder weggooien natuurlijk. Dat ligt voor de hand. De gemeente vindt dat luiers, incontinentiemateriaal, textiel en kleine elektrische apparaten voortaan naar milieuperrons moeten worden gebracht. Daarnaast worden de rode zakken slechts één keer in de vier weken opgehaald.
Ai, veel burgers zitten nu al twee weken opgezadeld met hun stinkzakken. De een stalt ze in de kelder, de ander in de garage, weer een ander zet ze maar in de achtertuin in de hoop dat de kat van de buren niet erin rommelt. U kent het wel: een kleverige toestand op de grond, zichtbare sporen van de babi pangang van vier dagen geleden. En dat moet dan weer allemaal in een nieuwe zak.
Het is een “ondoordacht” plan, schrijft een boze burger aan de gemeenteraad. Er zal volgens hem meer restvuil in parken of op straat belanden. En aan de ene kant wil de gemeente het autogebruik verminderen en aan de andere kant adviseert ze om meer restzakken en ander materiaal naar milieustations te brengen. Om het maar niet te hebben over de gevolgen voor stoma- en incontinentiepatiënten, meent hij. Volgens hem kan het voornemen in de restzak.

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)