Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

"We zijn slachtoffer én dader"

"We zijn slachtoffer én dader"

Wie: Philip Vergauwen, econoom, vanaf september decaan SBE

Wat: Midnight, van Mao Tun

Voor wie: studenten economie en International Business

“Of je nu globalist of anti-globalist bent, voor of tegen de neo-liberale markteconomie, dit boek moet je lezen. Wie mee wil praten over de huidige financiële crisis leert in Midnight – een boek uit 1933 van de Chinese auteur Mao Tun, - dat in het midden van alle economische malaise de mens staat. Dat dit een crisis is die we over ons zelf hebben afgeroepen (zoals de meeste) en waarin we zowel slachtoffer als dader zijn.”

Midnight speelt zich af in het Shanghai van eind jaren twintig, begin jaren dertig, ten tijde van de wereldwijde economische malaise. Het is een roman waarin we een welgestelde Chinese familie volgen. De pater familias, Wu Sun-fu, is een industrieel die het geld binnen brengt, maar niet altijd hoeft te rekenen op waardering van zijn soms kritische familieleden die twijfelen of de rol van de economie wel zo groot moet zijn. Uiteindelijk verliest hij door ongelukkige handel in aandelen zijn fortuin.

“De taal is prachtig, echt heel mooi. Ook degene die niet geïnteresseerd is in economie, zal hiervan genieten. Je krijgt een uniek beeld van China en Shanghai, vol cultuur, economie, politiek en het alledaagse leven van een welgestelde traditionele familie. Het gaat over de man-vrouw-verhouding, intellectueel –gewone man, rijk-arm, communisme-kapitalisme. Je krijgt toegang tot die tijd, Midnight lijkt op een geschreven 3D film. Het beeld dat Tun schetst klopt, het is fictie zonder fictie. Het boek is nooit verboden, was zelfs immens populair in communistisch China, maar toch is het geen communistisch boek. De schrijver roept veel vragen op, maar hij geeft geen antwoorden en stelt zich al helemaal niet op als een moralist. Als je het boek neerlegt heb je meer vragen dan antwoorden: hoe verhoudt onze wens naar meer welvaart zich met de neiging tot hebzucht? Hoe kan het dat mensen die geen schurken zijn toch ontsporen?

“De Chinese economie is booming. Wij denken dat dat nieuw is, dat China nu op economisch vlak eindelijk gaat bereiken wat het westen al veel eerder heeft bereikt. Maar dat is absoluut niet zo.  China is een duizenden jaren oude beschaving die als enige ter wereld nog steeds bestaat. Shanghai beleeft nu zijn derde bloeiperiode.”

Nog een laatste opmerking: het zelfde thema, maar dan spelend in een wereld die we kennen – de bankwereld in het Amerika van nu – speelt in Union Atlantic van Adam Haslett. “Heel leesbaar, geeft een correct beeld van de werkelijkheid zonder financieel jargon. Een mooi literair werk, maar Midnight is van nog niveau hoger.”

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)