Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

"Ik ging niet goed om met de ziekte van mijn oma"

"Ik ging niet goed om met de ziekte van mijn oma"

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Jasmijn Prop (Meerssen, 1998)/  tweedejaars geneeskunde en derdejaars biomedische wetenschappen/  relatie met Nick/ woont in Maastricht

Mijn ideale vakantie. Aan het strand liggen vind ik heerlijk, maar ik zou mijn zomervakantie direct opgeven voor een skivakantie. Sinds mijn veertiende ga ik met mijn ouders, broertje en een paar bevriende families skiën in de Dolomieten in Italië. Grote tochten maken doe ik het liefst. ’s Ochtends om zeven uur op, ontbijten en op tijd naar de mooi geprepareerde pistes. Rond vijf uur terug, snel douchen, rond zeven uur uit eten en wat drinken, en op tijd naar bed, want de dag daarna gaan we weer. 

Je grootste prestatie. Dat ik geneeskunde studeer, dat wilde ik altijd zó graag. Toen het de eerste keer niet lukte, ben ik biomedische wetenschappen gaan doen. Nadat ik ook de tweede keer niet werd toegelaten, heb ik het via de zijinstroom geprobeerd. Dat houdt in dat je een toets maakt over de stof van het eerste jaar en in het tweede jaar kan instromen als er plek is. Of dat kan, hangt af van hoeveel mensen er in het eerste jaar zijn gestopt; die plekken worden verloot.

Aan welk voorwerp ben je het meest gehecht? Mijn sieraden, daar ben ik gek op. Toen ik werd toegelaten tot geneeskunde, heb ik van mijn oma en opa een armband gekregen. Daar heb ik een hele goede band mee; ik zie ze bijna elke dag. Ze zijn een soort tweede ouders. Toen ik klein was hebben we vanwege verhuizing anderhalf jaar bij hen ingewoond. Mijn opa en oma leven erg gezond. Als ze langskomt, vraagt ze altijd eerst of we al fruit hebben gehad; ze brengt ook altijd wat mee.

Waar word je verdrietig van? Ik heb mijn tante, de zus van mijn moeder, nooit gekend. Blijkbaar lijk ik veel op haar. Ze was ook erg perfectionistisch in haar studie en kon enorm twijfelen. Ze was ziek en is op haar 21e overleden. We gaan nog ieder jaar naar de jaardienst en op haar verjaardag gaan we bij mijn opa en oma eten. Op zulke dagen, of wanneer het over mijn tante gaat, merk ik dat daar veel verdriet zit, dat slaat over. Ik geloof niet in God, maar wel dat mijn tante van boven op ons neerkijkt.

Waar is de dichtstbijzijnde AED? Dat weet ik eigenlijk niet, maar de meeste openbare gebouwen hebben er eentje. Sinds afgelopen maart geef ik reanimatiecursussen en zit ik in het bestuur bij Taskforce QRS Maastricht. Via die organisatie geven studenten vanuit verschillende studentensteden reanimatietrainingen. In Maastricht hebben we ongeveer honderd instructeurs. Voordat ik bij geneeskunde kwam, wilde ik de master arts-klinisch onderzoeker gaan doen. Om daar te kunnen beginnen heb je een indrukwekkend cv nodig, dus ik zocht iets voor erbij. Ik heb toen voor Taskforce QRS gekozen niet alleen omdat het me leuk leek, maar ook omdat ik het belangrijk vind dat mensen kunnen reanimeren. Zelf heb ik het gelukkig nog niet hoeven doen. Hoe iemand reageert als het gebeurt, kun je van tevoren nooit weten, maar als ze weten hoe het moet, is de kans groter dat er snel gehandeld wordt en dat iemand het overleeft.

Waar geef je het meeste geld aan uit? Het grootste deel gaat naar vakanties en de rest geef ik uit aan kleding. Costes is mijn favoriete winkel, daar hoef ik maar naar binnen te lopen en ik vind iets. Vrienden en familie weten dat: voor mijn verjaardag krijg ik altijd cadeaubonnen.

Bankhangen of sporten? Eerst sporten, dan bankhangen. Toevallig heb ik pas een nieuw sportabonnement afgesloten bij UM Sport; ik doe daar de groepslessen. Ik zat vanaf groep vier op hockey, maar daar ben ik nu twee jaar mee gestopt. Door wat verschuivingen binnen de club kwam ik in een team terecht dat ik niet zo leuk vond. Ik heb nog een jaar bij de studentenclub van Maastricht gespeeld, maar dat was geen echt team en dat vind ik juist het leukst. Na de groepsles kijk ik op de bank naar de tv. Ik heb een Netflix-account en ben een trouwe GTST-fan.

Het laatste cadeau dat je aan je vriend hebt gegeven. Een portemonnee, die was nodig aan vervanging toe. Hij kreeg die omdat we vier jaar samen waren. Ik kreeg van hem een ring die past bij de armband van mijn opa en oma. Ik ken Nick via mijn neef. We hebben goede gesprekken en hij is erg begripvol. Hij werkt al twee jaar, dus hij heeft in het weekend veel tijd voor leuke dingen, maar snapt het als ik moet studeren.

Ik kan slecht kiezen. Ontzettend slecht. Ik heb bij het rijexamen drie keer over de theorie gedaan omdat ik te lang twijfel. Bij mijn laatste poging koos ik direct voor mijn eerste ingeving, toen heb ik het gehaald. Met shoppen heb ik het ook; meestal kan ik het tot twee opties terugbrengen, maar daarna wordt het moeilijk. Als ik met mijn moeder ga, wil ze weleens eentje sponsoren.

Als ik een ding mocht overdoen. Hoe ik ben omgegaan met de ziekte van mijn oma. Daar ging ik veel te luchtig mee om. Ik schonk er nauwelijks aandacht aan, heel fout. Ik had er meer met haar over moeten praten, of misschien had ik dingen voor haar kunnen doen. Vorig jaar bij een controle werd het ontdekt en ze moest worden geopereerd. Alles gaat nu goed en ik heb er later nog met haar over gesproken. Ze was niet kwaad, maar na de operatie heb ik een puzzelboekje en een kaartje gegeven om sorry te zeggen.

Heb je ooit iets gedaan dat jouw kinderen nooit zouden mogen doen? Ik heb een tijdje bij een dispuut gezeten, dat zou ik mijn kinderen niet aanraden, maar ze moeten het zelf weten. De A-tijd is gewoon echt niet leuk, ze doen zo naar tegen je en het vele uitgaan bleek ook niets voor mij. Het is moeilijk om te stoppen; het bestuur wil je graag erbij houden, maar na twee maanden ben ik toch gestopt.

Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)