Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Universiteitsbibliotheek vanaf 1 januari alleen voor UM’ers

Universiteitsbibliotheek vanaf 1 januari alleen voor UM’ers

MAASTRICHT. Vanaf 1 januari is de universiteitsbibliotheek alleen nog maar toegankelijk voor UM-pashouders. In het voorjaar van 2019 zullen er tourniquets komen. Tot die tijd wordt er handmatig gecontroleerd.

Het zijn veelal de studenten die al jaren klagen over een overvolle bibliotheek en zich ergeren aan niet UM’ers, zoals middelbare scholieren, die hun studieplekken innemen. Om daaraan tegemoet te komen, is eerder afgesproken dat rond de tentamenperiode, tijdens de zogeheten XXL-weken waarin de bibliotheek langer open is, alleen UM-pashouders binnen mogen. Vanaf 1 januari wordt die regel dus uitgebreid naar alle dagen van het jaar.
Het toegangsbeleid lag al vele malen eerder onder vuur, maar binnen het managementteam van de UM – decanen en college van bestuur – was er geen consensus over. Dat vertelde voormalig gebouwenbeheerder Yvette Froeling al in september 2015 aan Observant toen de publieke functie weer eens ter discussie stond. De ene bestuurder had de maatschappelijke functie hoog in het vaandel; de universiteitsbibliotheek zou open moeten zijn voor iedereen, ook voor scholieren zodat ze al kunnen ‘wennen’ aan het hoger onderwijs. Anderen zagen vreemde gasten liever vertrekken. Uiteindelijk werd de knoop doorgehakt: er zouden geen toegangspoortjes komen, iedereen was welkom.
Nu hangt de vlag er anders bij. Carin Klompen, manager bibliotheeklocaties- en services: “Het is alleen maar drukker geworden. De UM groeit, steeds meer studenten zoeken een studieplek en als die dan is ingenomen door een niet UM’er vinden ze dat oneerlijk.”

In eerste instantie zal er handmatig worden gecontroleerd worden bij de entrees. In het voorjaar komen er tourniquets. Daar loopt nu een aanbesteding voor.
De deuren van de universiteitsbibliotheek gaan overigens niet helemaal op slot voor niet UM-pashouders. Medewerkers van het MUMC en bedrijven of instellingen waarmee een contract is afgesloten, zoals de Academie Verloskunde Maastricht, kunnen nog steeds naar binnen. Externen mogen een dagpas reserveren voor 10 euro (maximaal twee passen per dag). Daarnaast kan er altijd een afspraak worden gemaakt om bijvoorbeeld de bijzondere collectie te bekijken, vertelt Klompen.

Categories:Categorieën:
Tags:
ub

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)