Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Politicologen een lesje leren

Politicologen een lesje leren

Photographer:Fotograaf: Joey Roberts

Droomland

Stel, je krijgt als wetenschapper een zak met geld, onbeperkte tijd en personeel. Welk onderzoek zou je dan doen? Politiek wetenschapper Arjan Schakel zou willen aantonen dat veel sociale wetenschappers hun onderzoek naar kiesgedrag verkeerd aanpakken. Daarvoor heeft hij tientallen miljoenen nodig. 

Schakel is ervan overtuigd dat er in zijn vakgebied sprake is van ‘methodologisch nationalisme’. Dat is de neiging van politicologen om altijd naar een land te kijken. Schakel wil meer onderzoek naar regio’s, gebieden met minimaal 150 duizend inwoners, de laag tussen lokaal en nationaal in. Die wordt zelden onderzocht: “In Nederland bestaat geen enkel onderzoek naar kiesgedrag bij provinciale verkiezingen. We weten wel wat mensen stemmen, maar bijvoorbeeld niet waarom. Ook in het buitenland speelt dit. Het belang van deze laag wordt zwaar onderschat.”

Onderzoek vanuit een nationaal perspectief is zeker belangrijk, zegt Schakel, “maar door alleen maar daarop te concentreren zie je van alles over het hoofd. Ook in theoretisch opzicht. Het is een vicieuze cirkel: uit landelijke hypothesen ontstaan nationale data, die leiden tot nieuwe landelijke hypothesen die weer getest worden met nieuwe nationale data.”

Dat regio’s heel belangrijk zijn, ook om nationaal stemgedrag beter te begrijpen, zie je bijvoorbeeld goed in Catalonië, of Schotland als regio in het Verenigd Koninkrijk, zegt Schakel. “De regio is daar misschien nog wel belangrijker dan het land.” Schakel staat voor de vierde keer op om iets aan te wijzen op zijn landkaart. Dit keer pakt hij een krukje om zijn vinger op een gebied bovenin Noorwegen te leggen. “De nationale overheid besloot daar in 2015 om van negentien naar tien regio’s te gaan. In de noordelijkste regio, Finnmark, werd in 2018 een raadgevend referendum gehouden over het samensmelten met een andere regio. Meer dan 80 procent zei toen ‘dat willen we niet’. Zowel de politiek als de wetenschap hadden dat niet verwacht. En waarom? Omdat we zo weinig over regio’s weten.”

Heel vreemd is het ‘methodologisch nationalisme’ niet, zegt Schakel. “Pakweg veertig jaar geleden was regionale politiek veel minder belangrijk in EU-landen. Er waren toen ook veel minder regionale verkiezingen. In de loop der jaren hebben ze meer macht en verantwoordelijkheden gekregen: steeds meer regio’s mogen bijvoorbeeld belasting heffen, kiezen hun eigen infrastructuur-, milieu- en transportbeleid, en maken een eigen economische planning. Er valt dus echt wat te kiezen. Dat belang blijkt ook uit cijfers: in 1979 kon 53 procent van de kiesgerechtigden in de huidige 28 Europese lidstaten bij zowel nationale als regionale verkiezingen stemmen; in 2014 was dit 83 procent.”

Schakel zou het regionaal onderzoek graag voor zijn rekening nemen. Daarvoor wil hij 400 duizend enquêtes verspreiden, duizend in elke regio van Europa. Daar is nogal wat voor nodig: een infrastructuur en gestandaardiseerde vragenlijsten in veel verschillende talen. En om een representatieve steekproef te krijgen moeten de respondenten zorgvuldig geselecteerd worden. Plus genoeg tijd om de enquêtes te verzamelen en verwerken. Kosten: tientallen miljoenen, denkt Schakel.

“Wat ik wil weten? Persoonlijke karakteristieken zoals leeftijd en opleidingsniveau, stemgedrag in het verleden bij zowel regionale als nationale verkiezingen, mediaconsumptie en hoe lang ze er al wonen. En spreken ze een regionaal dialect? Voelen ze zich vooral verbonden met het land of met de regio? Dat soort dingen.”

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)