Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Maastricht Europe Days: ‘Ik ben (niet) zo boos’

Maastricht Europe Days: ‘Ik ben (niet) zo boos’ Maastricht Europe Days: ‘Ik ben (niet) zo boos’ Maastricht Europe Days: ‘Ik ben (niet) zo boos’

Photographer:Fotograaf: Observant

MAASTRICHT. “Wij zijn niet zo goed in protesteren, hè”, zegt rector Rianne Letschert tegen burgemeester Annemarie Penn-te Strake als ze met een stift in de hand boven een maagdelijk wit protestbord gebogen staat. Even later laat ze zich fotograferen met de tekst “Genuine dialogue means listening to ALL different voices”.

Het is vrijdagmiddag, het startschot voor de Maastricht Europe Days, onderdeel van ‘Maastricht, Working on Europe’-programma, is gevallen. Naast onder andere de inaugurele rede van prof. Mathieu Segers, een jongerendebat, de vertoning van de documentaire The Trial of Ratko Mladić in Lumière, staat de opening van Studio Europa aan het Onze Lieve Vrouweplein op de agenda: een werkplaats, opgericht door de gemeente, provincie en universiteit, waar burgers, beleidsmakers en wetenschappers gezamenlijk kunnen werken aan de toekomst van Europa. Geen vrijblijvend initiatief, maar een gezamenlijk programma waarvan de kar door de UM getrokken wordt. Want Europa is nog lang niet af, aldus de betrokken partijen. De oprukkende euroscepsis staat ver van hen af.

In een tent op datzelfde Onze Lieve Vrouweplein staat ook twee dagen lang het I’m so angry pop-up museum dat door Europa reist, van Boedapest tot Amsterdam. Iedere voorbijganger kan een slogan op een protestbord schrijven, waarmee hij of zij vervolgens op de foto wordt gezet en toegevoegd aan de collectie van het museumpje. Zo ook gouverneur Theo Bovens, en de burgemeester met de tekst: “I believe in us, European citizens!

I’m so angry is een project van een groep journalisten en vormgevers, legt een van hen, Tijl Akkermans, uit. “Wij zien veel boze burgers, vooral op social media, en willen weten waarom mensen zo boos zijn. Zouden zij hun leven wagen voor verandering?” In de tent hangen verhalen van tien mensen die bereid waren om heel ver te gaan voor hun idealen. Een van hen is Constantin Jinga: hij streed tegen de Roemeense dictator Ceausescu en werd neergeschoten. Toch noemt hij die dag de gelukkigste van zijn leven.

Als de hoogwaardigheidsbekleders zijn vertrokken en de regen met bakken uit de lucht valt, gaat de volgende met zijn protestbord op de foto. “I am so angry because everybody seems to be angry without a good reason. Think positive! It helps!” Maar is iedereen wel zo boos? Akkermans: “De meeste mensen zijn niet boos, maar ze willen wel graag dat zaken veranderen.”

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)