Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Gele hes

Gele hes

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Een paar weken geleden rekende ik mijzelf voor het eerst in mijn leven tot de gewone mensen. Ik had het toen over de sluiting wegens faillissement van ziekenhuizen. Het bedrijfsleven in de vorm van de zorgverzekeraars was daarvoor verantwoordelijk. Met steun van de overheid die in tijden van neoliberale democratie uit overtuiging zulke beslissingen aan de tucht van de markt en het vrije spel van de zogeheten maatschappelijke krachten overlaat. Het merkwaardige resultaat van deze ons aangedane markt en krachten is dat de kosten en het ongemak bij de al genoemde gewone mensen terechtkomen. Wanneer die sluitingen een aantal weken later hadden plaats gevonden, dan zouden demonstranten ongetwijfeld voor de gele hes hebben gekozen. Veranderingen in de publieke opinie gaan snel en worden vertaald in concrete symbolen. De gele hes is een voltreffer. Het is bij uitstek de dracht van de gewone mensen. Men ziet ze overal waar mensen zwaar, vuil of gevaarlijk werk verrichten. Het is de dracht van de rank and file van onze bedrijven en organisaties. Het is geen uniform met een aanduiding van rang en onderdeel, meer een klederdracht met voldoende ruimte voor variatie om iedereen in te lijven. Er zijn geen leiders die namens een bekende groepering spreken. Hooguit zijn er woordvoerders. Het volk is één en ongedeeld. De gewone mensen zijn kwaad.

Het associëren van de gele hes met kwaadheid, ordeverstoringen en actiebereidheid heeft al meteen verwarring opgeleverd. Zondagmiddag fietste wielrenster en Trouw-journaliste Marijn de Vries in druilerig weer haar benodigde kilometers bij elkaar. Zij droeg een fluorescerend jasje over haar fietskleding. Bij een stoplicht hoorde zij een stem: “Ben je boos?” Ze draaide zich om. Een man keek haar lachend aan. Pas nadat ze was doorgereden bedacht ze dat de man een grapje maakte. Uiteindelijk vond ze dat ze het niet grappig moest vinden. Ze overweegt nu een tekst op haar rug: ‘Ik ben niet boos, ik gebruik ‘m waarvoor-ie bedoeld is.’ Ik vermoed dat, verstandig als ze is, en geen gewone Nederlander, ze daarvan zal afzien. Voorwerpen, die ook symbool zijn, hebben vaak meer betekenissen. Dat maakt ze zelfs effectief in het leven van alledag. Dubbelzinnigheid in dit opzicht voorkomt zelfs veel onnodige meningsverschillen.

Voorts ben ik van mening dat het gele hesje eigenlijk gele hes moet heten. Typisch Nederlands om een symbool van ongenoegen van een verkleinwoord te voorzien. In Frankrijk zal dat niet gauw gebeuren.

Hans Philipsen

 

 

 

             

Hans Philipsen is oud-rector van de UM

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)