Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Fan van de ochtenddiensten

Fan van de ochtenddiensten

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Werk aan de winkel: medewerker bij de patiëntencatering in het ziekenhuis

Kristel Zaal/ 22/derdejaars psychologie/ werkt gemiddeld 7,5 uur per week/ verdient €10,95 per uur

“Even stop”, klinkt het in de kelder van het Academisch Ziekenhuis Maastricht. Het gaat iets te snel aan het begin van de lopende band van de patiëntencatering. Normaal gesproken is het stil. “Dan werkt iedereen het beste”, zegt psychologiestudent Kristel Zaal. Erg gezellig is het daarom niet op de werkvloer. “Met collega’s maak je hooguit een praatje vooraf.” Toch vindt ze haar bijbaan “heel erg chill”.

Wegwerpjas en latex handschoentjes aan, haarnetje op, een druk op de knop van de schuifdeur en zo snel mogelijk naar je favoriete voorraadkar aan de lange lopende band. Want op = op. “Vaste plaatsen zijn er niet, je moet alles kunnen”, zegt Zaal, “maar sommige zijn geliefder dan andere. Bij het zuivel of zoet zijn er alleen vaste verpakkingen, dat is makkelijker. Bij het vlees of de kaas moet elk plakje op een plastic velletje op het bord liggen en het brood moet voor sommige afdelingen in zakjes gedaan worden, anders staat het te lang en wordt het droog. In het begin vond ik het een beetje eng als ik bij een ‘moeilijke’ kar moest staan, maar inmiddels maakt het me niets meer uit. Ik draai nu al een jaar lang gemiddeld vijf diensten per week.”

Het lopende bandwerk is haar niet onbekend. Toen ze op de middelbare school in Mijdrecht zat, deed ze het al in een fabriek die schoonmaakproducten maakt. Daarnaast werkte ze voor een callcenter in Maastricht, deed ze het documentbeheer van het A2-tunnelproject en maakt ze nog altijd een keer in de twee weken ergens schoon. “Het enige wat ik nog niet echt heb gedaan is horeca, haha.”

De band start. Zaal staat helemaal aan het eind en zet de dienbladen met de maaltijden in de transportkar van de juiste afdeling. Aan het begin worden de dienbladen met een “tent” – een rechtopstaande, opgevouwen lijst met de wensen van de patiënt – op de band gezet. Die gaan vervolgens langs onder andere een vlees-, kaas- zuivel- en broodwagen. “Het is belangrijk dat je goed op de lijst kijkt, want bijna elke bestelling is anders. Bij het zoete beleg is A aardbeienjam, B abrikozenjam, C hagelslag en D chocoladepasta. Bij het brood betekent A1 B2 één witte boterham en twee bruine. Als je net begint, ligt er voor je gevoel het hele alfabet. Om half 1 moeten alle maaltijden in de kar staan en naar de patiënten op de afdeling. In het laatste half uur maken we schoon en vullen we de voorraadwagens bij voor het ontbijt van morgenvroeg. De avondploeg maakt warme maaltijden.”

“Het duurt even voordat je het onder de knie hebt”, zegt Zaal, “vanwege alle verschillende plekken, maar in principe is een wagen in drie diensten te leren.” Een dienst duurt anderhalf uur. Is dat niet wat kort? Dan is het klaar als je er net lekker in zit. Zaal: “Dat is juist handig; ik werk tussen de colleges door. Ik vind het heerlijk. Maar ik ben vooral fan van de ochtenddiensten; die zijn van half acht tot negen. Daarna ben ik helemaal wakker; anders lig ik toch maar te slapen.”

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)