Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Ik wil geen stom baantje; je hele leven achter de kassa, pfff”

“Ik wil geen stom baantje; je hele leven achter de kassa, pfff”

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes/ Wiekentschool

Diversity & Inclusivity Grants

Hoe maak je de universiteit diverser? Hoe zorg je ervoor dat iedereen het gevoel heeft dat hij of zij meetelt? Daarvoor zijn dit jaar voor de eerste keer de zogeheten Diversity and Inclusivity Grants in het leven geroepen. Acht projecten zijn door de Universiteit Maastricht beloond. We lichten er twee uit: Wiekentschool voor tieners en UM Sports voor Every Body.

“Wie wil er na de middelbare school naar de universiteit”, luidt de vraag. “Ik wil wel, maar het lijkt me moeilijk”, zegt een jongen van een jaar of tien. Zijn buurman en leeftijdsgenoot ziet het ook wel zitten. “Ik wil geen stom baantje; je hele leven achter de kassa, pfff. Ik wil zoveel mogelijk kansen grijpen.” We horen het zijn ouders zeggen.
Een groep van tien kinderen luistert deze zondagochtend in een gebouw aan het Aartshertogenplein naar drie oud-studenten van de Universiteit Maastricht. Twee werken er nu als onderzoeker bij neuropsychologie. Zij vertellen een en ander over de universiteit en over hun eigen onderzoek, dat van het brein.
Wiekentschool (lees: weekend of wie kent) is opgericht om tieners van tien tot veertien jaar kennis te laten maken met de wereld ‘na het voortgezet onderwijs’; wat kan ik later worden? Wat vind ik leuk? “In principe” is iedereen welkom, zegt coördinator Judith Pol. Maar er is speciale aandacht voor kinderen waar van huis uit weinig wordt gesproken over het ontwikkelen van talenten en de mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Het is gratis, dus laagdrempelig, zegt Pol.
Er staan nu zes bijeenkomsten op de planning over de universiteit en onderzoek. Deze ochtend is er eerst een presentatie, later volgen spelletjes. De jongeman van ‘het stomme baantje’ steekt bij iedere vraag ijverig zijn hand op. De rest vindt het wel best. “Op de universiteit onderzoeken ze dingen, doen ze experimenten”, roept hij. “Ze proberen medicijnen op dieren uit voordat wij het krijgen”, klinkt het verderop.
Dan komt de laptop op tafel, tijd voor een filmpje: een aantal jongens en meisjes gooit ballen naar elkaar. Ze lopen daarbij rond. De opdracht aan de kinderen: tel het aantal keren dat de ballen worden overgegooid. “Ik tel 27 keer”, “nee, 24 keer”. Er volgt geen juist antwoord, wel de vraag of niemand een aap heeft gezien. “Een aap?” Daar komt het filmpje nog een keer. Pas als hun ogen niet meer gefocust zijn op de ballen, zien ze een persoon in gorillakostuum door het beeld wandelen. Hard gelach.
De twee meiden Bo en An zitten beiden in groep 7 van een Maastrichtse basisschool. Ze zijn bijna ieder weekend van de partij. “Ik kom graag”, antwoordt Bo. “Vooral de bijeenkomst met een YouTube vlogger vond ik erg leuk. Ik houd van Dylan Haegens en Djamila en ik maak zelf ook filmpjes.”
Ze werken samen aan de ‘thaumatroop’ met twee op elkaar geplakte papiertjes (met op het ene een maanlandschap en het andere een astronaut) en een ertussen gestoken satéstokje. Het stokje rolt tussen hun handen waardoor de papiertjes razendsnel draaien. Het lijkt alsof beide afbeeldingen één worden. “Alsof de astronaut zich op de maan bevindt. Grappig! Je wordt voor de gek gehouden.”

UM Sport: is er ruimte voor every body?

Het begon met een grappig bedoelde foto. Afgelopen voorjaar zette UM Sport een afdruk van een beteuterde baby met vetrolletjes in de nieuwsbrief. De begeleidende tekst: “When you realize it is almost summer and your winter body has gotten out of control.” De nieuwsbrief was nog geen twee uur de deur uit of er viel al een lange e-mail van de Maastrichtse psycholoog Jessica Alleva binnen. Zij doet onderzoek naar het lichaamsbeeld van vrouwen: hoe kijken ze ernaar, wat voelen ze? Wat gebeurt er als vrouwen anders naar hun lichaam leren kijken? Let op, hield zij de medewerkers van UM Sport voor, zo’n plaatje kan ook een negatief effect hebben, zeker bij iemand die niet lekker in zijn vel zit. Wat volgde was een goed gesprek, vertelt Netty Bekkers, afdelingshoofd Klantmanagement & Communicatie. Er werd veel uitgewisseld. Onder andere dat UM Sport niemand wil buitensluiten en juist iedereen aan het bewegen wil krijgen, bijvoorbeeld door het project Active Campus Europe, een programma voor studenten die al lang niets meer aan sport hebben gedaan.
De ontmoeting mondde niet veel later uit in een Diversity and Inclusivity Grant-aanvraag. Bekkers, enthousiast: “Het gaat over body diversity en inclusiviteit. Vinden studenten en medewerkers ons divers genoeg? Is er ruimte voor every body als we het hebben over bijvoorbeeld leeftijd, vorm, gender, culturele achtergrond, religie?” Aan de hand van vragenlijsten, observaties en gesprekken in focusgroepen (met studenten en staf met en zonder sportkaart, staf UM Sport, studentensportverenigingen) proberen de onderzoekers dit te achterhalen. In oktober 2019 moet het zijn afgerond. “We hopen dat we dan onze instructeurs handvatten kunnen geven hoe ze (nog) meer aandacht kunnen geven aan body positivity. Zeker jonge, beginnende instructeurs hebben vaak hun handen al vol aan het geven van de les. Dan is het moeilijk om aan de hele groep, dus ook de mensen achterin de zaal, aandacht te schenken. Terwijl daar vaak de sporters staan die minder zeker zijn over hun lijf.”
Dat de e-mail van Alleva is aangekomen, blijkt ook uit het thema van de USC XL, een studiedag voor universitaire sportcentra die op 19 januari 2019 in Maastricht plaatsvindt. Het thema: Body positivity, University sports for every BODY.

Wendy Degens, Riki Janssen

De verdeling van de UM Diversity and Inclusivity Grants 2018:

-Wiekentschool: €2000
-Internationalisation: €5000 (conferentie over internationalisering aan de UM)
-Empowerment: €3160 (training “for people of colour and people with a migration background”)
-People @UM: €14.150 (filmpjes waarin studenten en medewerkers vertellen over zichzelf en hun kijk geven op inclusiviteit en diversiteit aan de UM)
-FEM: €14.970 (vrouwennetwerk)
-Babel’s Salon: €2600 (afgelast, te weinig aanmeldingen voor culturele avonden bij Fasos waarop studenten en staf hun cultuur tot uiting brengen door middel van verhalen, muziek of gedichten in hun eigen taal)
-UM Sports for Every Body: €15.000
-Entrepreneurial Thinking for Female Researchers: €9340 (zes workshops waarin vrouwelijke onderzoekers leren hoe ze met hun talent en ervaring hun kansen op de arbeidsmarkt kunnen vergroten)


 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)