Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Anneke is weg

Muziek: The Gathering

In een eerder stukje schreef ik er al over: mijn fijne herinneringen aan een alternatief podium in Wageningen, Bevrijdingsdag, onder een paraplu in de zeikende regen, een glas aangelengd festivalbier in de hand en je klamme sigaret tussen je tanden. Op het podium stonden gothrockers the Gathering groots en meeslepend voort te denderen. Wat het goed maakte? De muziek was overweldigend maar functioneel, wijds maar doelgericht. In Nederland bleef het niche, maar Zuid-Amerika ging plat. 

Aanpalende genres wisten de top 40 in die tijd wel eens te halen, maar daar had ik eigenlijk niks mee. De sprookjes, de bombast en het drama mochten Within Temptation en hun minder succesvolle imitators houden. Nog meer toetsen en orgels! Nog langer haar! Nog interessanter kijkende bassisten! In hun publiek stonden sociaal onhandige 15-jarige meisjes (wil wie op zijn vijftiende niet enigszins sociaal onhandig was nu zijn vinger opsteken!) in lange en moeilijke jurken en donkere ogen welbeschouwd hitparadedeuntjes met distortiongitaren en een hele orkestbak te consumeren.

Maar er was nog iets wat the Gathering goed maakte, en dat was Anneke. Anneke van Giersbergen stond als een helleveeg gedragen teksten met een grote, volle stem het plein over te slingeren, stuiterde vervolgens als een bezetene het podium over, om tenslotte zachtjes en ogenschijnlijk verlegen in giechel-Limburgs te vertellen hoe het volgende liedje heette. Ik smolt. Ik ben de band in latere jaren een beetje uit het oog verloren

Diezelfde Gathering, al meer dan tien jaar en evenzovele albums verder (ze bestaan al 23 jaar), staan 29 juni dus in de Nieuwe Nor in Heerlen, Limburgse thuiswedstrijd. Met Lesoir (zie Observant 31) als voorprogramma. Nieuwe plaat, iets poppier deuntjes, zelfs een trompetje. Maar het is niet meer hetzelfde, want Anneke is weg. Anneke is andere dingen gaan doen, en ze is vervangen door de Noorse schone Silje Wergeland. Waardoor we eigenlijk naar een nieuwe band staan te kijken. En die band is best wel goed, dus ga er toch maar heen. Misschien maar goed ook, dan blijft mijn herinnering van Anneke en haar band, op het plein in Wageningen, helemaal perfect.

Jeroen Postma

 

The Gathering, 29 juni, Nieuwe Nor, Heerlen. Kaarten op nieuwenor.nl, €15 vvk, €10 student

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)