Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Begroting UM: meer studenten, meer gebouwen, minder reserves

MAASTRICHT. De Universiteit Maastricht gaat komend jaar 2,2 miljoen meer uitgeven dan er binnenkomt. Dit heeft alles te maken met reeds geplande investeringen bij faculteiten en sustainability-maatregelen bij Tapijn. Hiervoor is eerder al geld (bestemde reserves) opzij gelegd.

“Wij zijn ingenomen met de begroting”, vertelde de vicevoorzitter van het college van bestuur, Nick Bos, afgelopen week aan twee commissies van de universiteitsraad. De reguliere uitgaven zijn niet hoger dan de inkomsten (omzet: 462 miljoen euro). De UM komt wel in het rood, maar dat gaat om spaarpotten die geleegd worden voor geplande investeringen. Denk aan de invoering van de nieuwe strategie bij de School of Business and Economics en de verdere groei – onder andere tijdelijke aanstelling jong talent, verhoging aantal promotieonderzoeken, start verschillende laboratoria - van de faculteit Health Medicine and Life sciences. Bos wees er verder op dat voor het eerst sinds jaren de meeste vacatures daadwerkelijk zijn ingevuld. Op dit moment gaat het om 3879 fte (volle banen), 211 meer dan vorig jaar.

De universiteit wil de komende vijf jaar flink groeien. Het aantal studenten zal, zo luidt de prognose, in 2023 stijgen met drieduizend tot 21 duizend; niet alleen door een verdere aanwas binnen de bestaande opleidingen, maar ook door de komst van bachelors als Digital Society (Fasos), Global Studies (UM-breed) en Business Engineering (SBE). Of de begrote toename van nieuwe medewerkers (bijna 6 procent naar 4109 fte) voldoende is, zeker gezien belangrijke issues als verlaging van de werkdruk, verkleining van de onderwijsgroepen en meer intensieve contacturen, zal moeten blijken.

Tegelijkertijd komen er gebouwen bij en worden andere gerenoveerd. “We gaan de komende jaren miljoenen investeren in laboratoria, een data-Science gebouw en het biomedisch centrum, de Tapijn en de verbouwing van de Universiteitssingel 50”, vertelt de directeur Finance, Ruud Bollen. “Dat betalen we uit onze cash-position en waar nodig een overgangskrediet.” Om ervoor te zorgen dat de uitgaven in balans blijven met de huisvestingsinkomsten, stijgt het vierkante metertarief dat faculteiten en servicecentra betalen, per jaar met drie euro. 

De twee commissies van de universiteitsraad gaven afgelopen week al een positief advies over de begroting, uitgezonderd het deel over de kwaliteitsafspraken. Vandaag, woensdagmiddag 16.00 uur, staan de begroting én de kwaliteitsafspraken op de agenda van de universiteitsraad.

 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)