Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Global surgery: chirurgie voor iedereen

MAASTRICHT. Wereldwijd hebben vijf miljard mensen hebben geen toegang tot betaalbare en veilige chirurgie en anesthesie. Dat moet anders, vindt Incision (International Student Surgical Network), een wereldwijde studentenorganisatie die zich inzet om chirurgie toegankelijk te maken voor iedereen. Darja Sempf, zesdejaars geneeskunde, is samen met het nationale comité bezig een Maastrichtse afdeling van de organisatie op te richten. 

Chirurgie was lang het ondergeschoven kindje als het gaat om toegang tot medische zorg. “Er wordt vaak gedacht dat het meer kost dan het oplevert”, vertelt Sempf. “Maar uit onderzoek blijkt dat dat niet klopt.” Een chirurg kan veel betekenen.  Jaarlijks zouden er 18 miljoen sterfgevallen voorkomen kunnen worden door chirurgisch ingrijpen. “Bijvoorbeeld rondom geboortes. Hier is dat een mooi iets, in ontwikkelingslanden een gevaarlijke gebeurtenis voor zowel moeder als kind; 500 duizend vrouwen overlijden ieder jaar tijdens de bevalling vanwege het ontbreken van chirurgische hulp.  Stel, een bevalling duurt te lang of de moeder heeft een heftige bloeding die niet te stoppen is. Hier grijpt de arts dan in, daar gaat dat niet.”  

Ook in het voorkomen van handicaps kan chirurgie veel betekenen. “Denk bijvoorbeeld aan operaties na een verkeersongeluk of bij brandwonden. Maar ook het herstellen van een hazenlip. Hier doet men dat meteen na de geboorte, in ontwikkelingslanden zijn daar de mogelijkheden niet voor of hebben mensen het geld niet. Dat levert problemen bij eten en drinken voor het kind op.”

Inmiddels is global surgery een begrip geworden in de medische wereld. The Lancet heeft sinds 2015 zelfs een eigen commissie die zich hiermee bezighoudt.  Toch valt er nog genoeg te doen; er is een groot gebrek aan infrastructuur (ziekenhuizen, operatiekamers), experts (chirurgen, anesthesisten, operatieverpleegkundigen) en materiaal.

Incision focust zich op het blijven aanwakkeren van de discussie binnen de medische wereld, bewustwording van het probleem bij de nieuwe generatie artsen en onderzoek naar hoe het beter kan. “Hoe kun je bijvoorbeeld het beste mensen opleiden in ontwikkelingslanden waar misschien niet eens een medische faculteit is? Of: hoe kun je toch opereren zonder elektriciteit?”

De Nederlandse werkgroep organiseert regelmatig activiteiten. “Zoals een cursus voor geneeskundestudenten die op stage in het buitenland gaan. Wat moeten ze weten voor vertrek? Hoe goed ben je voorbereid op extreme omstandigheden? Op dinsdag 15 januari hebben we ons eerste evenement in Maastricht, dat we organiseren met Studium Generale en Universities Allied for Essential Medicines (UAEM); een debat over toegang tot gezondheidszorg.” 

Debat café Access to Health Care, dinsdag 15 januari, Dominicanen boekhandel, toegang gratis, start: 20.00 uur

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)