Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

De Bergbroeder 11-collentocht (!!!)

De Bergbroeder 11-collentocht (!!!)

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

Hoe moet dat nou? Voor mijn pensioen al doodgeknuffeld! Daar blijf je als eerzame beleidsambtenaar annex columnist toch niet onberoerd onder? Erger, daar zou zelfs een standvastiger geest dan ik van naast zijn schoenen gaan lopen. Mevrouw B. heeft me er al die jaren zo voor gewaarschuwd: “Albert, als je verwaand wordt omdat er op de uni een paar sneue types zijn die die stukjes van je leuk vinden, mag ik je er dan even aan herinneren dat er hier in huis niets verandert, dat je gewoon doet wat ik zeg en vooral wanneer ik het zeg, dat je het gras maait en de kranten opruimt als ik je daartoe opdracht geef, zonder morren, zonder gepruil dat je ‘als beroemd stukjesschrijver wel wat beters te doen hebt’, laat ik het niet merken want anders is daar het gat van de deur, begrepen?!?!”

Tja, wat moet je dan? De gefnuikte artiest uithangen? Ooit heb ik haar getrouwd omdat ze zo’n toonbeeld van Hollandse nuchterheid was, van vrijheidsdrang en onafhankelijkheidszin (en natuurlijk ook omdat  ze er hartstikke lekker uitzag). Ik heb nog wel even gebeld met onze vorige president, oom Jo, omdat ik vermoedde dat hij thuis soortgelijke ervaringen had toen hij op het toppunt van zijn roem verkeerde. Dat klopte wel, maar zijn oplossing: de hort op! was voor mij een brug te ver: nooit, maar dan ook nooit, zou het me lukken om elke week een uitnodiging van weer een andere collega ergens op deze wereld te krijgen, met het vliegticket erbij. 

Dus je schikt je. En je koestert je renommee op de plaats waar die hoort, waar die ontstaan is, dus onder de academische systeemplafonnetjes. Dat ging goed, tot ik deze week een mailtje doorgestuurd kreeg van de redactie van dit prachtblad dat er een fietstocht naar me is vernoemd! Wat zeg ik, een wielertocht! Door een clubje dat zich UM-cycling noemt, collega’s op racefietsen die door de Limburgse heuvels crossen. Nou ja, ik fiets natuurlijk wel, maar dat mag geen naam hebben, woon-werkverkeer tussen De Heeg en de Berg. Alles wat verder gaat vereist motorisatie, vind ik. En nu de Bergbroeder 11 collentocht! Ze rijden hem deze week. Ik verzin het niet, ik verzin nooit iets. Wat een eer. Ik heb me even laten bijlichten over de portee ervan, en die is gigantisch. Grote namen krijgen soms een tocht naar zich vernoemd, maar is daar ooit iemand van de UM bij? Is er een Ritzen-classic met geniepige kuitenbijters en uitgekookte afsteekweggetjes? Een Germanicus-ronde voor overjarige bestelwagens naar de oude slagboom bij Vaals en terug? Een Molshoopjes-brommertour langs de horeca in de omgeving? Een Soete-loop op halve kracht rond de Pietersberg? Nee toch!  

Eigenlijk, beste lezer, ik zeg het door mijn tranen van ontroering heen, eigenlijk is dit het mooiste blijk van waardering dat ik ooit kreeg, hier op de Berg. Al die jaren van trouwe dienst, waarin ik u op de hoogte hield van het wel en wee van onze leiders en hun hersenspinsels; van de ambtelijke entourage onder wie ons aller betreurde hoofd Fijne Berichten (geen nood, we hebben een nieuwe, met snor deze keer) en onze droefgeestige hoofdstrateeg (niet betreurd want gaat nooit meer weg); van de decanen, noeste vergadertijgers die zich vrijwillig twee keer per jaar, bij het voor- èn bij het najaarsoverleg de mantel uit laten vegen door Us Jungske; ik heb het u allemaal gerapporteerd. In een ‘geest van sportiviteit en broederschap bergop’, zoals de omschrijving van de 11-collentocht zo treffend luidt. Want daar herken ik me in, in die geest. Maar nu wordt het me even te veel. Dit hoogtepunt, kan ik daar ooit overheen? Kan ik hoger stijgen? Ik weet het niet, ik durf er niet aan te denken.

Ik moet er even grondig uit. Herbronnen. Herijken. Op weg naar de bodem van mijn ziel. Dat kan een tijdje, een heel lang tijdje, duren. Laat me maar.

 

Albert Bergbroeder

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)