Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Taru Spronken naar Hoge Raad

MAASTRICHT. Prof. Taru Spronken is per 1 september benoemd tot advocaat-generaal bij de Hoge Raad.

“Dat is eervol”, zegt oud-rector en hoogleraar strafrecht Gerard Mols, “zowel voor haarzelf als voor de faculteit en de universiteit. Je moet een gezaghebbend jurist zijn, je moet tenslotte de Hoge Raad zien te overtuigen.”

Advocaten-generaal (er zijn er 21, negen per rechtsgebied) bereiden de vonnissen van de Hoge Raad voor met een openbaar advies, een zogeheten ‘conclusie’. Vaak worden die conclusies door de rechters overgenomen, “maar niet altijd”, zegt Mols, “soms probeert een eigenwijze AG een wending aan het recht te geven en lukt dat niet.” Toch is het wel “hun taak om aan een verdere verdieping van het recht te werken. Niet voor niets zijn het allemaal academici, elke conclusie is een wetenschappelijk artikel.”

Spronken (1956), hoogleraar straf- en strafprocesrecht en op dit moment nog op vakantie, heeft ruime praktische ervaring: ze is zowel advocaat als plaatsvervangend rechter. Ze blijft in deeltijd aan de faculteit verbonden. Spronken heeft in hoge mate bijgedragen aan de kritische reputatie van de Maastrichtse vakgroep: zeer pro-rechtsstaat en alles wat dat met zich meebrengt aan rechten van de verdachte, tegen de courante stroming om steeds harder te straffen en de rechten van verdachten in te perken. Mols: “Maar ik kan me niet indenken dat dat bij de benoeming een rol heeft gespeeld. Hier gaat het om de kwaliteit.”

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)