Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Een zege(n) voor DBSV Red Socks

Een zege(n) voor DBSV Red Socks

Photographer:Fotograaf: Joey Roberts

Voetbalvrouwen zijn geen “meisje-meisjes”. Ze maken lawaai, zijn wat lomper (in de kroeg is geen lampenkap veilig) en stoerder, kunnen goed met bier overweg en dragen geen hoge hakken. Voetbalmannen zijn gezellig, sportief, maar niet altijd even betrouwbaar. Ze houden meer van een scharrel dan een vaste relatie. Aldus ingewijden van de Maastrichtse studentenvoetbalvereniging DBSV Red Socks.

Twee jaar geleden zaten voetbalmeisje Sofie Compiet (22, masterstudent geneeskunde) en voetbaljongen Ruben Kool (24, masterstudent forensica én strafrecht) in het bestuur van DBSV Red Socks. Zij had al snel een oogje op deze laatste man van het eerste herenteam die menige gele kaart op zijn naam heeft staan. Hij voelde wel een “klik” met de middenvelder/voorstopper, zag de lange rij aanbidders, maar nam toch de tijd. “Hij had een zetje nodig”, grinnikt oud-bestuurslid Lara van Roon. Pas tijdens een van de legendarische Red Socks-kroegentochten sloeg de vonk echt over.

“Het zijn pittige voetballers”, vindt Red Socks-voorzitter Sean Telg. Ze lopen zich de benen uit het lijf, tonen veel spelinzicht, en trekken de kar van hun (eerste) team. Ze komen al jaren uit in de derde, vierde of vijfde klasse. Hun clublied is niet voor niets Rowwen Heze’s nummer De Neus Omhoeg met de zin Weej goan allemoal, oh, oh, oh allemoal met de neus umhoeg. Telg: “Het gaat eigenlijk over de dood, maar wij gebruiken het omdat we de ene keer omhoog gaan, promoveren dus, en de andere keer degraderen.”

Ruben en Sofie zaten in een jaar in het bestuur en slaan geen ledenweekend of andere activiteit over. Ja, we mogen hen wel feestbeesten noemen. Van Roon: “Ruben is altijd heel uitgelaten, soms onnavolgbaar, vaak impulsief en altijd onhandig. Als hij tijdens het barbecueën roept: ik neem het wel even over, dan liggen even later de lapjes vlees geheid niet meer op, maar onder het rooster. Sofie is geen typische vrouw. Die is veel makkelijker dan de meesten. Ze is niet zeurderig, ook niet snel op haar teentjes getrapt, en kletst niet achter iemands rug. Ze zegt waar het op staat. Ze past daarom ook goed in mannengroepen.” Kool knikt instemmend.

Twee avonden in de week trainen ze in De hel van Heugem, een sportterrein dat ze delen met RKHSV. Op zondag trekken ze ten strijde tegen veelal Limburgse clubs. Slechts een enkel ploegje moet weinig hebben van die ‘kutstudenten’. Hoort er blijkbaar bij, klinkt het laconiek. De meeste tegenstanders – zeker die uit de kleine, omringende dorpen - willen alleen maar lekker voetballen. Dat willen de Red Socks ook.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)