Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Verdriet, verlies, en toch hoopgevend

Verdriet, verlies, en toch hoopgevend

Henry Purcell: The Plaint

“Er is veel muziek die me aangrijpt, maar de aria The Plaint van Henry Purcell ontroert me zeer”, zegt Martijn Berger (1946), emeritus hoogleraar methodologie en statistiek, die nog promovendi begeleidt en met regelmaat op de UM-burelen is te vinden. “Ik ken deze aria via de film Hable con ella (het verhaal van twee mannen die zorgen voor vrouwen in coma, red.). Het stuk gaat over verdriet en verlies. Als ik het nu draai, komen de filmbeelden niet meer terug maar de muziek raakt me nog net zo zeer. Ken je het tv- programma Zomergasten? Daarin koos Nelleke Noordervliet ook een aria van Purcell, maar ik vind die van mij mooier.”

The Plaint - met als ondertitel O Let Me Weep, For Ever Weep – werd voor het eerst opgevoerd in 1692. Het stuk duurt 7.50 minuten en maakt deel uit van de opera The Fairy-Queen. “Ik ben geen klassieke muziekkenner, ik hou al mijn leven lang van Bob Dylan, maar als je ouder wordt ga je ook andere muziek appreciëren. Af en toe ga ik naar een concert, met Pasen ben ik naar de Matthäus Passion geweest. Nee, niet naar de beroemde uitvoering in Naarden, ik zat in Amsterdam. Je kunt niet alles hebben.”

Op welke momenten draait Berger de aria? “Dat hangt van m’n stemming af. Ik zet het vooral op als het mooi weer is, ja, juist dan ben ik hiervoor in de stemming. Heerlijk om in de tuin te zitten met de deuren open terwijl de muziek, een hoge vrouwenstem, naar je toe komt. Het gaat over verlies maar ik vind het niet sombermakend. Het geeft hoop en troost. Je krijgt het gevoel dat er meer is in de wereld dan keihard werken. Niet in religieuze zin, ik vind het in de eerste plaats heel erg mooi.”

Studenten en staf vertellen over een muziekstuk dat veel indruk op hen heeft gemaakt

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)