Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Single in Santiago

Single in Santiago

Film: Gloria

Het verhaal: Ruim tien jaar na haar scheiding hunkert de 58-jarige Gloria nog steeds naar de ware liefde. Gloria is vastbesloten om niet de rest van haar leven alleen te blijven en daarom loopt ze alle singlesfeesten in de Chileense hoofdstad Santiago af. De ontmoeting met de ogenschijnlijk tedere Rodolfo lijkt een keerpunt in haar leven te worden.

Gloria, in excelsis Gloria, want:

- Films over ouderen drijven vaak op het mierzoete sentiment van ‘het leven kan nog prachtig zijn na je vijftigste’. Juist dat type sentimentalisme wordt in het bitterzoete Gloria succesvol vermeden. Regisseur Sebastián Lelio stelt het leven als alleenstaande middelbare vrouw in Chili niet mooier voor dan het is. Vooral zijn schets van het milieu van singlesparties is bijzonder overtuigend. Als zestigjarige in haveloze echtscheidingspaleizen op jacht moeten naar een levenspartner is niet leuk, maar vooral een vernederende confrontatie met het feit dat je marktwaarde op de liefdesmarkt elke dag verder devalueert.

- Na hun veertigste verjaardag - als de jaren zichtbaar beginnen te tellen - geraken de meeste actrices nog amper aan goede rollen. Of heb jij de laatste jaren nog een relevante film met Uma Thurman of Halle Berry gezien? Maar het kan ook anders. In de feministische tragikomedie Gloria krijgt de Chileense theateractrice Paulina García het soort hoofdrol waar iedere middelbare actrice van droomt. Ze weet precies de juiste balans te vinden tussen kwetsbaarheid en kracht, tussen eenzaamheid en zelfredzaamheid.

- De soundtrack van Gloria is simpelweg perfect: een mix van Donna Summer, Mahler, Umberto Tozzi en Latino-smartlappen waarvan de songteksten naadloos aansluiten op Gloria’s leven.

Laat die glorieuze hymnes maar achterwege, want:

- Gloria wordt ietwat ontsierd door het nogal grauwe televisiefilm-uiterlijk. De cinematografie was kennelijk de sluitpost op de begroting.

- De slotscène lijkt wel uit een andere film weggelopen.

Het salomonsoordeel: Een Chileense film over de relatiesores van een 58-jarige vrouw? Nee, ik zou doorgaans ook niet gelijk op de fiets springen. En toch is deze Chileense Oscar-inzending een melancholieke prachtfilm. Ga trouwens gerust alleen naar de bioscoop. Zoals Gloria laat zien is dat beter dan in slecht gezelschap.

Mark Vluggen

 

Check the full film programme here: Lumière and Pathé

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)