Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Mag ik u vragen om de COPD-test in te vullen?

Huisartsen die rokers benaderen om de COPD-test in te vullen. Dat is wat onderzoeksinstituut Caphri voorstelt, want wat blijkt uit recente Maastrichtse studies: zo spoor je drie keer zoveel patiënten op dan wanneer je afwacht tot de patiënt zich meldt.

De COPD-test, die tien jaar geleden door een groep internationale onderzoekers is ontwikkeld onder leiding van prof. Onno van Schayck, is wel en geen succes. Wel, omdat al 360 duizend Nederlanders de vragenlijst hebben ingevuld, die te vinden is op de website van het Longfonds (vroeger Astmafonds). Niet, omdat onduidelijk is hoeveel mensen met een slechte testuitslag hulp zoeken. Ze hebben immers ‘goede’ redenen om dat niet te doen. Op de eerste plaats zijn ze bang dat de huisarts hen met klem adviseert om te stoppen met roken. Die angst is terecht want roken is de belangrijkste oorzaak van COPD, een verzamelnaam voor ziekten als bronchitis en longemfyseem. Daar komt bij dat menigeen zich schuldig voelt omdat de aandoening het gevolg is van persoonlijke, ongezonde keuzes. Anderen zien de noodzaak en de urgentie niet in van een huisartsbezoek omdat de ziekte heel langzaam voortschrijdt. Ze leren ermee leven en hebben niet in de gaten dat ze over tien jaar geen trap meer op kunnen.

Op verzoek van het Nederlands Huisartsen Genootschap en het Longfonds heeft Caphri onlangs onderzocht hoe de test kan worden ondergebracht in de huisartspraktijk. Belangrijker: of het initiatief bij de patiënt moet liggen of bij de huisarts? Aan het onderzoek, in zestien praktijken, deden 10 duizend patiënten tussen 40 en 70 jaar mee.

De conclusies waren eenduidig, zegt Van Schayck, hoogleraar preventieve geneeskunde en sinds kort wetenschappelijk directeur van de landelijke onderzoeksschool CaRe. “Als de regie in handen is van de huisarts, ontdek je drie keer zoveel patiënten. Dat hoeft de huisarts niet zelf te doen, een verpleegkundige kan dat uitstekend: mensen aanschrijven, de test afnemen en vervolgens de resultaten kort aan de huisarts voorleggen, die al dan niet doorverwijst naar de specialist.”

Komen mensen na zo’n oproep opdagen? “Van Schayck: “We waren bezorgd dat de respons in achterstandswijken, waar slechte gewoonten als roken en weinig bewegen veel voorkomen, te wensen overliet. Daarom hebben we wijken met een hoge en lage SES (sociaal-economische status, red.) met elkaar vergeleken. De uitkomst is opmerkelijk: in achterstandswijken geven juist meer mensen gehoor aan de oproep dan in betere wijken en worden beduidend meer patiënten opgespoord.”

Wie eenmaal in de molen zit, krijgt het advies om bewegingsprogramma’s te volgen en met behulp van antirookpillen of nicotinepleisters te stoppen met roken. “We hebben in Nederland de unieke situatie dat deze hulpmiddelen eerst niet, toen wel, daarna niet en nu weer wel worden vergoed. Dat laatste is belangrijk, anders haken huisartsen af omdat ze patiënten dan opzadelen met extra kosten.  Ik verwacht dat de meesten de ernst ervan inzien en meehelpen om de progressie van COPD af te remmen. Het is een van de weinige chronische ziekten waarvan het aantal slachtoffers nog steeds fors toeneemt.”

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)