Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Maagpacemaker: dure afzetterij of een perfect hulpmiddel om af te vallen?

Maagpacemaker: dure afzetterij of een perfect hulpmiddel om af te vallen?

Photographer:Fotograaf: Thinkstock

Zeven patiënten met overgewicht kregen een maagpacemaker in het MUMC

MAASTRICHT. Ze hebben minder honger en de eerste kilo’s zijn ze kwijt: een teken dat de maagpacemaker zijn werk doet. Zeven patiënten met extreem overgewicht gingen het afgelopen half jaar onder het mes in Maastricht – wereldwijd zijn er maar twintig mensen bij wie dit type is ingezet. Maar is het nu wel of geen “dure afzetterij”, zoals een Belgische arts een tijd terug verklaarde?

“Onze zeven patiënten zijn streng gescreend vooraf”, benadrukken de Maastrichtse arts-onderzoekers Givan Paulus en Mark van Avesaat.  Paulus: “Alleen mensen met morbide obesitas, een BMI hoger dan 35, kwamen in aanmerking. Bovendien hadden ze een lange voorgeschiedenis van diëten. Voor hen was een operatie het laatste redmiddel.” De groep werd bovendien psychologisch getest om een eetstoornis uit te sluiten.
Zie het als een vrij dik en zwaar bankpasje, de maagpacemaker die door Medtronic is ontwikkeld en onder de huid van de patiënt (buik) wordt aangebracht. Van daaruit gaan twee draden naar de maag; de uiteindes worden vlak bij de uitgang, in de spierlaag, geplaatst. Zodoende kan het apparaat de maag beïnvloeden middels elektrische impulsen. “We denken dat door de impulsen de spanning in dit gebied toeneemt en er een langer ‘vol’ gevoel ontstaat”, zegt Paulus.
In april ging de eerste proefpersoon (128 kilo) onder het mes. Inmiddels is hij 15 kilo kwijt. De tweede patiënt (97 kilo) zit op een verlies van 8 kilo. Het is overigens de eerste keer dat deze pacemaker bij mensen is geplaatst; hiervoor was deze alleen getest op dieren.
Paulus: “Frappant is dat sommigen het zelf niet door hebben dat ze minder honger hebben. Het is vaak de omgeving die hen erop attendeert. Iemand vertelde dat haar kinderen op een dag vroegen wanneer ze nu eens ging koken.”
“Het inzetten van een maagpacemaker is een kleine ingreep en minder gevaarlijk dan de alternatieven”, zegt Paulus. “Je loopt met een bypass toch een behoorlijk risico op ontstekingen of naadlekkages. Bovendien kun je de ingreep niet meer terugdraaien.” Van Avesaat: “De prijs van onze behandeling is erg moeilijk in te schatten aangezien op dit moment alles nog handmatig wordt samengesteld en geprogrammeerd. Mocht dit product commercieel beschikbaar worden, dan zal er gekeken moeten worden naar een ander productieproces.”

Batterij opladen
Lovende berichten, maar maagpacemakers zouden ook “dure afzetterij” zijn, kopten Leidse studenten anderhalf jaar geleden op de site Nieuwscheckers.nl, een gezamenlijk initiatief van de opleidingen Journalistiek & Nieuwe Media en Wetenschapscommunicatie van de Universiteit Leiden. De studenten namen een bericht van De Telegraaf onder de loep (van eind 2011) waarin de maagpacemaker als een perfect alternatief werd afgeschilderd. De Leidse studenten speurden diverse onderzoeken op en vroegen een Belgische arts, “een gerenommeerd expert met ruime ervaring in maagchirurgie”, naar zijn mening. Volgens hem is het gewichtsverlies na een jaar zeer gering.
Van Avesaat en Paulus kennen het bericht. “Het is geschreven nadat de eerste resultaten van de Abiliti pacemaker van het Californische bedrijf IntraPace bekend werden. Er zijn in het verleden al meerdere bedrijven geweest die met behulp van een pacemaker patiënten wilden laten afvallen, maar uit studies kwam naar voren dat ze lang niet allemaal succesvol waren en dat de succesvolle studies weinig gewichtsverlies lieten zien.” Het probleem ligt volgens de heren bij de zwakke stroomimpulsen en een niet-oplaadbare batterij.
“Ons apparaat is vrij zwaar omdat er een behoorlijke batterij in zit die de mensen elke dag, zo’n drie kwartier lang, draadloos moeten opladen”, vertelt Paulus.
Ondanks de positieve resultaten, wordt het voorlopig geen standaardbehandeling. Van Avesaat en Paulus willen hun patiënten eerst een tijd lang volgen. “We gaan kijken wat er in grote lijnen gebeurt: versnelt de maaglediging, gaan mensen kleinere porties eten, of zijn er verzadigingshormonen aan het werk?”

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)