Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

100 procent decentrale selectie geneeskunde

100 procent decentrale selectie geneeskunde

Photographer:Fotograaf: archief

MAASTRICHT. De faculteit Health Medicine and Life Sciences wil vanaf komend studiejaar alle studenten voor de bachelor geneeskunde zelf gaan selecteren. Het gaat in totaal om 311 studieplaatsen, minus het aantal studenten dat door goede eindexamencijfers (gemiddeld en acht of hoger) direct wordt toegelaten.

De afgelopen drie jaar is er volop geëxperimenteerd met decentrale selectie: 50 procent in 2011, 60 procent in 2012 en 2013.  De resultaten zijn “zonder meer goed”, laat decaan Albert Scherpbier in een brief aan de faculteitsraad weten. Aankomende studenten solliciteren als het ware op een studieplaats. Zij moeten onder andere laten zien wat ze op gebied van kennis en vaardigheden – denk aan inlevingsvermogen, gevoel voor ethische kwesties, reflectie, communicatie - in huis hebben, en duidelijk affiniteit tonen met het probleemgestuurd onderwijs.

Sinds de start van de decentrale selectie komen er veel meer studenten binnen die Maastricht als eerste voorkeur hebben opgegeven (52 procent in 2010, 91 procent in 2012). Tegelijkertijd is er een afname van studenten die liever in een andere stad hun artsendiploma willen behalen (72 in 2010, 2 in 2012).

Ook de studieresultaten van deze groep zijn goed. Ze haalden meer studiepunten dan de mensen die via loting binnenkwamen. Ook hebben zij het laagste percentage uitvallers in hun gelederen en, last but not least, scoorden zij het allerbeste (dus ook beter dan de groep 8+) op het CORE-onderwijs waarin ze met behulp van (simulatie-) patiënten leren hoe ze een consult moeten afnemen met alle bijbehorende vaardigheden zoals gesprekstechnieken, anamnese, lichamelijk onderzoek, rapporteren.

Dit alles en het feit dat het merendeel van de Nederlandse zusterinstellingen al is over gegaan op100 procent decentrale selectie, zijn de aanleiding om vanaf komend jaar alle studenten zelf te selecteren.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)