Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Nederlander wint Ig Nobelprijs voor koeienonderzoek

Nederlander wint Ig Nobelprijs voor koeienonderzoek

Photographer:Fotograaf: archief

NEDERLAND. Als een koe eenmaal staat, weet je nooit wanneer hij weer gaat liggen. Voor die ontdekking kreeg Nederlander Bert Tolkamp afgelopen nacht de Ig Nobelprijs voor de kansrekening.

Het omgekeerde is een stuk makkelijker te voorspellen: hoe langer een koe ligt, hoe groter de kans dat hij weer opstaat, aldus Tolkamp en zijn collega’s. Tolkamp promoveerde ooit in Wageningen, maar werkt in Groot-Brittannië.

De Ig Nobelprijzen – afgeleid van de Nobelprijzen – zijn bedoeld voor onderzoek dat eerst doet lachen en dan doet nadenken. Nederlanders scoren traditioneel goed bij deze prijzen. De bekendste Nederlandse winnaar is waarschijnlijk Kees Moeliker, die homoseksuele necrofilie bij mannelijke eenden beschreef. Tegenwoordig zit Moeliker in de jury van de prijs.

Ook de Russisch-Nederlandse natuurkundige Andre Geim won de Ig Nobelprijs, toen hij een kikker liet zweven in een magneetveld. Drie jaar later won hij de Nobelprijs voor zijn ontdekking van grafeen. UM-hoogleraar klinische vestibulologie Herman Kingma heeft vorig jaar de Ig Nobelprijs voor de natuurkunde gewonnen.

Ander onderzoek dat dit jaar in de prijzen viel, was de ontdekking dat mestkevers zich oriënteren aan de hand van de sterrenhemel. Ook blijken mensen zich mooier te voelen als ze denken dat ze dronken zijn.

HOP, Bas Belleman

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)