Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Buitenschoolse prostitutie

Buitenschoolse prostitutie

Film: Jeune et Jolie

Het verhaal: Aan de vooravond van haar zeventiende verjaardag laat de bloedmooie Isabelle (Marine Vacth) zich door haar Duitse vakantielief ontmaagden, een gebeurtenis die ze ogenschijnlijk emotieloos ondergaat. “Het is gebeurd”, zegt ze bij thuiskomst aan haar jongere broertje. Na de zomervakantie blijkt haar seksuele ontluiking in een stroomversnelling geraakt. Buiten schooluren is Isabelle aan een succesvolle carrière als luxe escortgirl begonnen. Uiteraard weet haar familie van niks.

Een hoogtepunt in het oeuvre van François Ozon, want:

- Wie een film over tienerprostitutie maakt, begeeft zich in een mijnenveld. Eerder waagde Malgorzata Szumowska zich met Elles aan een film over vrolijk bijklussende studentes. Vernietigende recensies waren haar deel. Net als in Elles blijft ook in Jeune et Jolie een moreel oordeel over betaalde seks achterwege en ook Ozon zal wel beschuldigd worden van de esthetisering van prostitutie. De critici vergeten dat Ozons verrassend fijngevoelige film prikkelende ideeën over de rites de passage van meisje naar vrouw ventileert. Zoals andere tieners hun toevlucht nemen tot drugs, gebruikt Isabelle betaalde seks in haar zoektocht naar een eigen identiteit en als middel om zich te ontworstelen aan het verwachtingspatroon van haar ouders.

- Het Franse fotomodel Marine Vacth – een gazelle-achtige schoonheid met staalharde blauwe ogen – maakt een spectaculaire entree in de filmwereld.

Inmiddels veertien films op zijn CV, maar een meesterwerk van Ozon is nog altijd niet in zicht, want:

- Jeune et Jolie volgt een jaar uit het leven van Isabelle, waarbij liedjes van Françoise Hardy een nieuw jaargetijde aankondigen. De tienerromantiek van Hardy vormt een schril contrast met ons huidige tijdsgewricht waarin je enkel een webcam en een extra simcard nodig hebt om als tienerhoertje aan de slag te kunnen. Als contrapunt zijn die liedjes van Hardy dus wel geschikt, maar het probleem is dat de vier-seizoenen-structuur een veel te simplistisch raamwerk is voor dit complexe verhaal.

Het salomonsoordeel: De Franse cinema excelleert al sinds jaar en dag in coming-of-age films. Zo is het nog maar een paar weken wachten op Gouden Palm-winnaar La Vie d’Adèle. In vergelijking met dat meesterwerk is Jeune et Jolie een tamelijk mager beestje, maar als amuse-gueule voldoet de film uitstekend.

Mark Vluggen

 

Check the full film programme here: Lumière and Pathé

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)