Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Crowdfunding via Universiteitsfonds

Crowdfunding via Universiteitsfonds

MAASTRICHT. Het Universiteitsfonds wil onderzoekers van de Universiteit Maastricht steunen die onderzoek willen financieren door middel van crowdfunding. Bij crowdfunding haalt iemand geld op voor zijn of haar project door een presentatie en een ‘doelbedrag’ te plaatsen op een daarvoor bestemd online platform. Iedereen kan via die website een bijdrage leveren aan het project.

“We hebben een pagina ingekocht bij Flintwave, een platform dat is gespecialiseerd in wetenschap”, zegt Jos Kievits, directeur van het Universiteitsfonds. “Alle crowfundingprojecten van de UM, de eerste moet nog komen, komen daar bij elkaar te staan.” Ook helpt het Universiteitsfonds bij het maken van een presentatie voor op de site. “Die moet compact en motiverend zijn, het liefst met beeldmateriaal of een filmpje. Mensen moeten erdoor gegrepen worden.” Niet ieder project is geschikt. “Het moet heel concreet zijn, mensen moeten er emotioneel door geraakt worden en je moet met kleine bedragen op korte termijn een heel eind kunnen komen. Voor een groot oncologie-onderzoek kun je bijvoorbeeld beter geld aanvragen bij het NWO of subsidie bij de provincie. Maar misschien zijn er kleine deelprojecten die wel geschikt zijn voor crowdfunding.”

Daarnaast moet de wetenschapper bereid zijn er tijd in te steken. “Je investeerders moeten het gevoel krijgen dat ze deel uit maken van het project. Je moet vragen beantwoorden en een tegenprestatie leveren: dat ze bijvoorbeeld een keer kunnen komen kijken. Je kunt niet achterover leunen en wachten tot het geld binnenstroomt.” Het doelbedrag moet realistisch zijn. “Als je het niet haalt, is het bij crowdfunding gebruikelijk om het ontvangen bedrag terug te geven aan de investeerders.” Behalve geld kan via Flintwave ook kennis uitgewisseld worden. “Dat heet crowdsourcing. Misschien is er wel een wetenschapper in Zweden die jou kan helpen bij je project.”

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)